Alleen de echte fan komt aan zijn trekken in de nieuwe Star Trek-film

De casting in 'Star Trek: The Future Begins' is uitstekend verzorgd. (Trouw) Beeld Industrial Light & Magic
De casting in 'Star Trek: The Future Begins' is uitstekend verzorgd. (Trouw)Beeld Industrial Light & Magic

Origineel is de insteek van de nieuwe Star Trek-film niet. We hadden al de Star Wars-prequels over de jonge Anakin Skywalker. En nu is er dan ’Star Trek: The Future Begins’, dat vertelt wat er vooraf gaat aan de originele serie uit de jaren zestig en de jeugdjaren van Spock en captain Kirk behandelt.

oor Star Trek-fans (en wie anders zou deze film gaan bekijken?) biedt ’The Future Begins’ wel een schat aan weetjes (de voornaam van lieutenant Uhura!) en achtergronden van de geliefde personages. De film opent sterk met enkele jeugdanecdotes van Spock en Kirk, die inzicht geven in hun latere karakter en motivaties. Ook leren we de ouders kennen van Spock, gespeeld door Ben Cross en een oud-geschminkte Winona Ryder en komen we meer te weten over de dramatische start van Kirks leven.

De hoofdrolspelers met Chris Pine als James T. Kirk en Zachary Quinto (ook bekend als Sylar uit de tv-serie Heroes) als Spock zijn uitstekend gecast, zoals ook alle andere acteurs die de bemanningsleden van de Enterprise spelen wel iets weghebben van de acteurs uit de originele serie.

In het tweede deel van ’The Future Begins’ steekt echter een bekend science fiction-euvel de kop op. Kirk en Spock monsteren aan op de USS Enterprise en moeten de snode plannen van aartsschurk captain Nero (Eric Bana) zien te dwarsbomen. Maar terwijl links en rechts planeten en ruimteschepen exploderen, verzandt de verhaallijn in een gecompliceerd gegoochel met tijdlijnen en alternatieve universa, waar al snel zelfs de meest geharde Star Trek-fan geen wijs meer uit kan. Enige winst voor de hardcore Trekkie is dat dankzij deze kunstgrepen wel de ’echte’ Spock (Leonard Nimoy) acte de presence kan geven.

’The Future Begins’ roept op nog een gebied bevreemding op. Een van de aantrekkelijkste kanten van de Star Trek-series en -films is dat ze zich afspelen in een geïdealiseerde toekomst waarin discriminatie nauwelijks meer bestaat en de politieke correctheid regeert. Met name in de series werd menig sociaal taboe (interraciale relaties en homoseksualiteit) aangekaart en kregen vrouwen belangrijke, dragende rollen.

In dat opzicht breekt ’The Future Begins’ met Star Trek-traditie. Er mag dan een bonte mix aan (buitenaardse) rassen door het ruimteschip Enterprise dartelen, de vrouwelijke personages zijn weer terug aan het intergalactische aanrecht. Ze mogen alleen opdraven om de bezorgde moeder te spelen of voor het obligate vleugje romantiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden