Review

Alleen de dierengeluiden ontbreken op avontuurlijke atlas

In de multimedia-wereld is de jaarlijks vernieuwde Encarta Encyclopedie een begrip. Nu is er ook de 'Encarta Grote Wereldatlas 2000', gemaakt in samenwerking met Winkler Prins en geproduceerd door Microsoft. De aanprijzing 'Verken de wereld vanaf uw bureaublad' is niets te veel gezegd. Ten eerste bevat de dubbelschijf een zeer gedetailleerde wereldkaart, waarop gemakkelijk in- en uitgezoomd kan worden. Het resultaat is verbluffend: waar in een gewone atlas bijvoorbeeld het kleine eiland Ascension (middenin de Atlantische Oceaan gelegen, tussen Brazilië en Afrika) met niet meer dan een stip wordt aangegeven, daar brengt 'Atlas 2000' het eiland ruim in beeld, inclusief het rood geaderde wegenstelsel. Maar er zijn nog meer voordelen. Iedereen kent het hopeloze geblader in een gewone atlas om een bepaalde plaats, eiland, rivier of gebergte op te zoeken. In 'Atlas 2000' tik je in een zoekprogramma de desbetreffende naam in en binnen luttele seconden ben je op de wereldkaart waar je wezen moet. We namen de proef op de som met de oud-Romeinse ruïne-stad Hippo, die in een normale atlas niet te vinden is. Het zoekprogramma bracht feilloos de geografische positie in beeld (noordoostkust van Algerije). Ook het 'bezoek' aan een land of bekende streek verloopt zeer snel. Met behulp van de muis - de cursor krijgt de vorm van een handje - kan je rechtsboven in beeld een kleine wereldbol ronddraaien en op een werelddeel klikken, een perfect navigatiemiddel om elk gewenst deel van de tweedimensionale wereldkaart onmiddellijk in beeld te krijgen.

Net als de gewone atlas of encyclopedie bevat 'Atlas 2000' nog andere kaartsoorten, die stuk voor stuk informatie geven over staatkundige grenzen, klimaat, temperatuur, bevolkingsdichtheid, talen, godsdienst, et cetera. Maar vind in een atlas van papier maar eens twintig (!) verschillende kaartsoorten... Er bevindt zich in Encarta's databank voor de geografie zelfs een kaart van de maan en wie wil zien in welke streken van Europa 's avonds het meeste licht brandt, hoeft alleen maar de 'nachtkaart' aan te klikken.

De wereldkaart van Encarta blijkt ook nog 'geheime' kaarten te bevatten. Klik bijvoorbeeld in Italië op de stip Rome, en je kunt je via een pop-up-menu naar de plattegrond van de Eeuwige Stad begeven, waarop de belangrijkste bezienswaardigheden staan aangegeven. Vele plaatsen geven bij aanklikken ook nog eens een verbinding met foto's en artikelen vol encyclopedische informatie, dus de benaming 'atlas' voor deze dubbel-cd is eigenlijk te bescheiden. Kortom, deze Nederlandstalige 'atlas', die overigens dankzij de redactie van Winkler Prins extra informatie over Nederland en België verschaft, zet elke gedrukte atlas in zijn schaduw.

Het zijn de vele 'toeters en bellen' op de dubbel-cd die het raadplegen van de 'Atlas 2000' (prijs 129 gulden) tot een avontuurlijke onderneming maken. Als je met de cursor over de zogeheten multimedia-kaart beweegt, lichten er bij de diverse landen foto's op die groter in beeld gebracht kunnen worden en van begeleidende teksten zijn voorzien. Met simpel klikken zijn thema's te selecteren, zoals 'Mensen', 'Landschappen', 'Opvallende bouwwerken', 'Dieren' en 'Vlaggen'. Maar van elk land is ook een fragment van het bijbehorende volkslied te beluisteren (gespeeld op een elektronisch orgeltje) of de typische volksmuziek (zang en instrumenten). Zeer onderhoudend is ook de virtuele reis over de wereldbol, waarbij onderweg met variabele snelheden hoog of laag over onder meer de Alpen gevlogen kan worden en je de route geheel zelf kunt bepalen: Amsterdam-Kaapstad-via-Sicilië binnen tien minuten.

Het multimediale hoogstandje van 'Atlas 2000' is echter de koppeling met het internet. Klik op de wereldkaart bijvoorbeeld Haarlem aan en via het pop-up-menu start vanzelf de internet-browser op, die je automatisch naar de website van het Teylers Museum of het Frans Hals Museum brengt. Rome, Sint-Petersburg, New Orleans, vele, vele steden op de digitale atlas hebben een of meerdere links naar bij die plaatsen behorende websites met informatie over bezienswaardigheden, hotels, et cetera. Zo is 'Atlas 2000' ook nog eens te gebruiken als reiswijzer of als informatie-bemiddelaar. Wanneer een link bij een plaats op de kaart ontbreekt, is het mogelijk die zelf aan te brengen door het adres van de website in te vullen. Er kan ook de route van een in real life afgelegde reis op de kaart uitgezet worden met behulp van virtuele speldenknoppen waarin behalve links naar de eigen homepage met vakantie-foto's ook reisbelevenissen in tekst zijn op te slaan: 'San Francisco, 15 juli 2000, lichte aardbeving.' Zo kan je 'Atlas 2000' ook nog eens als reisdagboek gebruiken.

Is er na deze jubelzang dan helemaal niets op 'Atlas 2000' aan te merken? Jawel. Encarta en Winkler Prins beloven in het menu naast de kaart van elk willekeurig land, dat je van de daar levende en via dia's op te roepen dieren hun specifieke geluiden kunt horen. Helaas, elk beest op de digitale wereldkaart - of het nu meeuw, tijger of olifant is - blijkt te zwijgen als het graf. Oeps! Foutje! Een woordvoerder van Microsoft deelt mee dat de dierengeluiden wél op de cd-rom met de Engelstalige 'Encarta Worldatlas 2000' voorkomen, maar dat bij de bewerking voor de Nederlandse editie besloten werd die geluiden weg te laten; bij de vertaling van de menu's naar het Nederlands werd vergeten de optie 'dierengeluiden' te schrappen. En voor de nieuwste, bijgewerkte versie van 'Wereldatlas' die over een à anderhalf jaar zal verschijnen zal het woord 'dierengeluiden' dus uit het menu verwijderd zijn. Zo merk je nog eens hoe makers van cd-roms rücksichtslos bepalen wat jij als multi-media-liefhebber wel kunt missen. Waarom niet gewoon het beestenconcert ook op de Nederlandse 'Atlas' gezet? ,,Tsja'', luidt het nogal vage antwoord, ,,de Nederlandse versie van 'Atlas 2000' is nu eenmaal wat anders ingericht dan de Engelse versie.'' Dat zijn praatjes voor de vaak, heren van Microsoft, Encarta en Winkler Prins/Elsevier, de 'Wereldatlas 2000' had nog vollediger en mooier kunnen zijn dan hij nu is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden