Eurovisiesongfestival

Alle liedjes van het Eurovisiesongfestival 2023 gerecenseerd

null Beeld Fenna Jensma
Beeld Fenna Jensma

Witte lubberonderbroeken, een energieke chachacha, een Eurovisie-legende op herhaling en natuurlijk een dikke middelvinger voor Poetin: komende week barst Liverpool uit zijn voegen met de 37 acts die op het Songfestival strijden om de winst. Van Franse klasse tot saaie supermarktpop: Trouw bespreekt alle liedjes.

Peter van der LintHarmen van Dijk en Nienke Schipper

Eerste halve finale:

1. Noorwegen
Alessandra – Queen of Kings

Alessandra Beeld Brunopress
AlessandraBeeld Brunopress

De Noorse Alessandra laat zien dat je een feministische boodschap prima kunt brengen in een strak korset en netkousen – een goede traditie in de popmuziek natuurlijk. Ze zingt in een stampend ritme en met volle overtuiging het strijdlied over de Queen of Kings die de wereld verovert. Zij en haar danseressen ogen als stoere amazones die zo lijken weggelopen uit de serie Game of Thrones. Als ze de ultra-hoge uithaal op het eind van het nummer zuiver uit haar strot krijgt, gaat haar dat ongetwijfeld veel punten opleveren.

2. Malta
The Busker – Dance (Our Own Party)

Malta stuurt over het algemeen grote diva’s met nog grotere stemmen naar het Songfestival. Dit jaar gooit het eiland het over een geheel andere boeg. Drie nerdy jongens zingen een nerdy dansliedje: ‘I feel better in my sweater’. Het is allemaal best vermakelijk en de jongens van The Busker ogen sympathiek. De saxofoon redt het nummer bovendien op het nippertje van instant-vergetelheid. Maar 2023 wordt geen gedenkwaardig Songfestivaljaar voor Malta.

3. Servië
Luke Black – Samo mi se spava

Ik wil alleen maar slapen, zingt Luke Black, omdat dromen lekkerder is. De wereld staat immers in brand. In een mix van Servisch en Engels brengt Black een techno-song, een stijl waar hij in zijn thuisland heel succesvol mee is. Ook in Berlijn trouwens, waar hij al optrad in Berghain, ’s werelds bekendste nachtclub voor technomuziek. In China toerde hij zelfs twaalf maanden lang in uitverkochte zalen met een heuse techno-opera. Hij begint zijn song liggend in iets dat het midden houdt tussen een bloemkelk en een schelp. Vier dansers met zuurstofmaskers, die met slangen aan de schep vastzitten, worden op het eind door Luke losgekoppeld. Waarom blijft wat onduidelijk, maar het lied slaat goed aan bij de fans.

4. Letland
Sudden Lights – Aijā

De vier frisse Letse jongens kregen in Supernova, de nationale finale in Riga, de meeste punten van de televoters. Ze zingen hun zelf geschreven liedje in het Engels. Maar als titel handhaafden ze het Letse woord Aijā, dat volgens hen niet echt te vertalen is. In het Nederlands zouden we dan waarschijnlijk uitkomen bij het woord ‘suja’, waarmee men vroeger kleine kindjes troostte. Eerlijk gezegd begrijpen we niet waarom de Letse televoters hiervoor kozen. Het geeft te denken over het niveau van de andere liedjes in de nationale finale. Suffe muziek, in beeld gebracht in een onbegrijpelijke videoclip, zorgde ervoor dat Letland op de op een na laatste plek staat bij de bookmakers. Aijā!

5. Portugal
Mimicat – Ai Coração

Voor ons hangt veel af van hoe Portugal het doet. Volgens de bookmakers eindigt het land nu net boven ons in de eerste halve finale, op de tiende plek. En die tiende plek is heel belangrijk – alles eronder haalt de finale namelijk niet. De blonde Marisa Mena (hier onder haar artiestennaam Mimicat) zingt in haar vuurrode outfit een opzwepend liedje waaraan ze zelf enthousiast heeft meegeschreven – tekst en muziek. In Ai Coração, dat lijkt te beginnen als een heuse fado, vraagt Mimicat zich af of haar hart nog wel aan haar toebehoort, omdat het totaal op hol geslagen is. De keuze is dus tussen Portugal opzwepend in het rood, en Nederland ingetogen in het zwart? Hmm.

6. Ierland
Wild Youth – We Are One

We Are One gaat volgens zanger Conor O’Donohoe over eenheid in Europa. Maar het is vooral eenheidsworst die de indierockband Wild Youth het publiek voorschotelt. Een dertien-in-een-dozijnplaatje dat niet blijft hangen, je bent het al vergeten voor het is afgelopen. Het heeft geen smoel, en dat klopt ook wel, de band zelf heeft ook geen smoel. Dat komt door die rare glitterdoekjes die ze over hun hoofd hebben; je kunt niet zien wie het zingt.

7. Kroatië
Let 3 – ŠČ!

Let 3 Beeld Jeff Spicer/Getty Images
Let 3Beeld Jeff Spicer/Getty Images


De ouwemannenband Let 3 komt uit Rijeka, de geboorteplaats van de Kroatische punkscene. In hun muziek mixen ze kunst, maatschappijkritiek, provocatie en over the top theatraliteit. Ze traden al meerdere malen in hun blootje op. De regels van het Songfestival laten dat laatste niet toe, en dus ontkleden de heren zich in Liverpool tot op hun witte lubberondergoed. Een tegendraadse, opvallende act met een bijpassend liedje waarin verteld wordt dat mammie een tractor heeft gekocht – ŠČ! In het tweede couplet heeft mammie ineens een idioot gekust – ŠČ! Enfin, u begrijpt het: ŠČ! staat voor ‘Nee!’ Maar de oude mannen met snorren in witte onderbroeken slaan volgens de bookmakers allerminst een modderfiguur – ŠČ!

8. Zwitserland
Remo Forrer – Watergun

Een anti-oorlogballade is natuurlijk helemaal op zijn plaats op dit festival, dat vanwege de oorlog in Oekraïne niet in Kiev, maar in Liverpool gehouden wordt. Remo Forrer en zijn liedje Watergun stralen aan alle kanten oprechtheid en goede bedoelingen uit – maar bezwijken daar helaas een beetje onder. Teksten als ‘ik wil geen soldaat zijn, ik wil niet met echt bloed spelen’ en ‘we zijn lijkzakken geworden’ maken het nummer loodzwaar. Het begint nog veelbelovend subtiel met een stemmige pianomelodie, maar eindigt in diepe duisternis.

9. Israël
Noa Kirel – Unicorn

Israël komt met een eigentijdse dancetrack, gezongen door Noa Kirel die in haar eigen land een behoorlijke beroemdheid is. Ze zingt niet alleen, ze danst, acteert, presenteert en is jurylid in talentenshows. Net als Noa is het nummer Unicorn ook heel veel tegelijk. Het wisselt voortdurend van tempo en sfeer en Noa zingt, praat, rapt en giechelt het aan elkaar. Ook wel weer een voordeel, het is geen moment saai en stil blijven zitten is nauwelijks mogelijk. Het liedje gaat over de kracht van een eenhoorn en het herschrijven van de geschiedenis – maar vergeet dat maar snel weer.

10. Moldavië
Pasha Parfeni – Soarele si Luna

Die truc met het fluitje en die opzwepende beats, waar kennen we dat ook al weer van? Inderdaad Shum, het nummer van de Oekraïense band Go_A, twee jaar geleden. En vorig jaar had Kalush Orchestra ook een fluitje als centrepiece. Maar hoewel Pasha Parfeni zich vast heeft laten inspireren door het succes van het buurland, is het nummer Soarele si Luna toch anders. Het ligt lekker in het oor, niet te moeilijk, beetje tribal, housebeats, en een lekkere ‘drop’. Je benen gaan automatisch mee, maar of het onderscheidend genoeg is, moet blijken.

11. Zweden
Loreen – Tattoo

Loreen Beeld Brunopress
LoreenBeeld Brunopress

Gaat Loreen Songfestival-legende Johnny Logan achterna? Logan won voor Ierland meermaals, drie keer om precies te zijn. Tot nu toe een unicum. Loreen komt voor de tweede keer uit voor Zweden en haar kansen worden hoog ingeschat. Overigens is Loreen nu al een Songfestival-legende. Het lied waarmee ze in 2012 won, Euphoria, staat te boek als een van de grootste hits die het festival opleverde en die voor een ommekeer zorgde: een modern, serieus en sterk nummer dat aansloeg bij een jong publiek. Het verloste het festival van het oubollige, carnavaleske imago. Met het nummer Tattoo neemt Loreen dit jaar geen risico’s: het is net zo’n opzwepend nummer als Euphoria en de act, waarbij ze bekneld lijkt te zitten onder een betonnen plaat, is net als destijds goed doordacht. Alleen die nagels van een centimetertje of tien schrikken de kijkers wellicht af.

12. Azerbeidzjan
TuralTuranX – Tell me more

Azerbeidzjan doet voor de vijftiende keer mee. De eerste zes jaar eindigde het Kaukasus-land steeds in de top 10, met zelfs een winst in 2011. Die goede score kwam soms door de Scandinavische producers die werden ingeschakeld. Dit jaar heeft Azerbeidzjan de muziek niet uitbesteed. De zingende tweeling Turan en Tural Baghmanov schreef mee aan het liedje dat een mooi ouderwets Beatles-gehalte heeft. Vooral de beginregel van het refrein is fraai: ‘Tell me more about me, you, us’. Waarin de drie laatste woorden steeds een trapje hoger gezongen worden.

13. Tsjechië
Vesna – My Sister’s Crown

Vesna Beeld Jeff Spicer/Getty Images
VesnaBeeld Jeff Spicer/Getty Images

Een meidengroep met een boodschap: wij zijn niet je poppetjes. Vesna’s My Sister’s Crown gaat over gendergelijkheid en sisterhood; vrouwen moeten elkaar steunen. Het is een catchy nummer met duidelijke Balkan-invloeden, opzwepend naar het einde. Met zijn zessen vormen ze een kleurrijke act, als een soort duistere versie van de Spice Girls. En daarmee vallen ze op tussen de andere liedjes dit jaar. Goede kans dat ze de eerste halve finale overleven.

14. Nederland
Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Mia Nicolai & Dion Cooper Beeld AvroTros
Mia Nicolai & Dion CooperBeeld AvroTros

De aanloop naar het Songfestival verliep verre van vlekkeloos. Tijdens twee oefen-optredens zongen Dion Cooper en Mia Nicolai echt verschrikkelijk vals. Heel Nederland had het erover. Maar de eerste versie van Burning Daylight was ook wel echt een moeilijk liedje. Het begint heel – te – laag en klimt dan als een trappetje binnen twee zinnen naar een hele hoge uithaal. Te hoog gegrepen voor de stemmen van Nicolai en Cooper, en daarom staat het liedje nu anderhalve toonsoort hoger. “Nu hoeven we niet meer te vechten”, was de verklaring van het duo. Het gevolg is wel dat Burning Daylight, dat werd geschreven door songfestival winnaar Duncan Laurence, nu minder contrast heeft en dus ook minder spannend is geworden. Maar vooruit, op het Songfestival kom je beter voor de dag met een saaie ballad dan met een valse schreeuw-act.

15. Finland
Käärjä – Cha Cha Cha

Käärijä Beeld Brunopress
KäärijäBeeld Brunopress

Ja ja ja. Wat is dit een lekker nummer zeg. Al is de titel behoorlijk misleidend. Wie een lied in het wat oubollige chachacha-ritme van de vroegere stijldansschool verwacht, zit direct verbaasd en verdwaasd te stuiteren. Käärjä gaat er beukend, stampend en rappend in, en het grappige is dat het stereotiepe chachacha-ritme eigenlijk geen enkel moment te horen is. In een gifgroene creatie die slechts zijn armen, nek en schouders bedekt, zweept Käärjä vier dansers met roze leidsels op alsof hij paarden ment. Het nummer heeft een verrassende twist in het midden als het keiharde gebeuk omslaat in een mierzoet Songfestivalliedje. In Liverpool gaan ze vast helemaal los.

Tweede Halve Finale

1. Denemarken
Reiley – Breaking My Heart

Opgroeien in een totaal afgelegen oord is tegenwoordig geen belemmering meer om beroemd te worden, want er is TikTok. Reiley, die opgroeide op de Faeröer, heeft elf miljoen volgers en dat kan geen kwaad in de voorrondes, waar het publiek bepaalt wie doorgaat naar de finale. Reiley heeft alles wat je je voorstelt bij een TikTokfenomeen: een tikje androgyne look, een stemvervormer voor extra effect, simpele danspasjes en een huppelend liedje waarvan je denkt dat je het al eens eerder hebt gehoord.

2. Armenië
Brunette – Future Lover

De Armeense Brunette lijkt een breekbaar poppetje dat een liedje zingt voor haar Future Lover, haar toekomstige liefde. Een porseleinen huidje, met een even kwetsbaar stemmetje. Maar plotseling slaat haar zoetgevooisde zangpartij om in een pittige rap over pijn en paniekaanvallen. Ze brengt het nummer verrassend sterk en wordt daarom ingeschat op een finaleplaats.

3. Roemenië
Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Theodor Andrei Beeld Jeff Spicer/Getty Images
Theodor AndreiBeeld Jeff Spicer/Getty Images

“Een liefdesverhaal waar de reden een conflict heeft met instinct en passie duelleert met veiligheid.” Zo omschrijft Theodor Andrei zijn compositie, die hij schreef uit verveling. De zanger heeft wel veel noten op zijn zang, maar echt lekker komt het liedje zijn keel niet uit. Het is vooral schreeuwen, en door zijn wilde bewegingen rent hij achter zijn adem aan. Tel daar een bizarre en te drukke podiumpresentatie bij op en je hebt een verschrikkelijk slechte act. Geen aanrader.

4. Estland
Alika – Bridges

Estland komt met de keurige ballad Bridges, gezongen door de keurige Alika. Piano en strijkers bouwen doelgericht op naar een krachtige finale. Het ‘oehoe, ahaa’ dat Alika en het achtergrondkoortje bij herhaling zingen, doet in de verte denken aan het ‘oehoe, ahaa’ van S10, onze inzending van vorig jaar. Dit nummer schreef ze met Wouter Hardy, die medeverantwoordelijk was voor Arcade, het nummer waarmee Duncan Laurence het Songfestival won. Bridges is ongetwijfeld een welkom en smaakvol interval in het Eurovisiegeweld, maar geen winnaar in de dop.

5. België
Gustaph – Because of You

Met het nummer van België is weinig mis; een dansnummer dat de jaren negentig doet herleven – en laat dat tijdsgewricht nu net helemaal in de revival zitten. Ook met zanger Gustaph is weinig mis, hij zingt enthousiast, ondersteund door een paar fenomenale zangeressen. Het gevaar zit in Gustaphs outfit. In de voorronde en bij de repetities zag hij eruit alsof hij de kledingkast van zijn excentrieke buurvrouw had geplunderd.

6. Cyprus
Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Een Australiër die Cyprus vertegenwoordigt. Eurovisie is duidelijk een rekbaar begrip. Maar who cares, want deze gespierde Aussie-hunk zal menig meisjes- of jongenshart sneller doen kloppen. Andrew Lambrou zingt over zijn eigen hart, en dat een gebroken hart (het zijne) niet meer te breken is. Een waarheid als een koe. Hij komt uit voor Cyprus omdat zijn ouders daar vandaankomen. Vorig jaar zat hij nog in de Australische voorronde, waar hij nipt verloor van Voyager. Zingen kan hij in ieder geval goed. Zwemmen ook, zoals uit de videoclip van het liedje blijkt. Dat zwemmen en douchen is natuurlijk vooral opdat wij zijn torso kunnen aanschouwen. Maar wees gerust: de spieren in zijn strot (de stembandjes) zijn net zo ontwikkeld als die van zijn armen.

7. IJsland
Diljá – Power

Het heeft er alle schijn van dat de IJslandse Diljá uit een behoorlijk giftige relatie ontsnapt is en dat is natuurlijk heel fijn voor haar. Ze zingt haar kwelgeest toe: ‘You hold no p-p-p-power over me!’ Die repeterende p had de p-p-p-potentie om een meezinger te worden, maar die kwaliteit heeft dit nummer verder helaas niet in zich. Je gunt Diljá alle goeds met haar hervonden onafhankelijkheid, maar meevoelen is lastig bij dit weinig onderscheidende liedje.

8. Griekenland
Victor Vernicos – What They Say

Victor Vernicos was pas veertien toen hij het liedje What They Say schreef. Tijdens een van de coronalockdowns zat hij eenzaam op zijn kamertje en schreef de stress van zich af. Het nummer begint rustig, je hoort moedeloosheid van de getormenteerde tiener. Maar al snel slaat het om in frustratie en die komt eruit in een stevig uptempo popnummer met de potentie de zaal te laten springen. Hoewel het nummer volgens de bookies weinig kans maakt, zou dit een verrassing kunnen zijn.

9. Polen
Blanka – Solo

Blanka Beeld ANP / EPA
BlankaBeeld ANP / EPA

Een niets-om-het-lijf-liedje gezongen door een even zo schaars geklede dame. Met wiegende heupen kijkt ze zwoel in de camera en zingt dat ze als single beter af is. Het kan niet veel meer genderbevestigend. Dat onder begeleiding van een zonnig italohouse-beatje. Prima voor als je in een zuidelijke supermarkt de boodschappen doet, maar het Songfestival win je er niet mee.

10. Slovenië
Joker Out – Carpe Diem

Dansen, liefhebben en spelen alsof er geen morgen is, zingen de vijf jongens van de Sloveense boyband Joker Out. Pluk de dag dus. Joker Out maakt zogeheten softboi-pop en is op de Balkan enorm populair. Zelf betitelen ze hun unieke sound als ‘shagadelic rock ’n’ roll’ wat zoveel betekent als ‘sexy op een uitzinnige retro manier’. Juist. Bij de bookmakers kun je trouwens ook wedden op subcategorieën. Eentje daarvan is: wie van de Balkanlanden gaat er winnen? Daarin staat Slovenië op de tweede plaats, net onder Servië en voor Kroatië. Maar ja, ook de landen uit de subcategorieën ‘Nordic’ en ‘Baltic’ stemmen mee, dus...

11. Georgië
Iru – Echo

Kun je onderkoeld bombastisch zijn? Het nummer dat Iru uit Georgië ten gehore brengt lijkt iedere keer te willen ontploffen, maar doet dat steeds net niet. Een soort start-stopsysteem in muzikale vorm. Er zit een grappig gezongen riedeltje in dat een oorwurm had kunnen worden, maar dat wordt steeds weggeblazen door een muur van geluid en grootse gebaren. In Echo weerklinkt in de verte iets van Georgische traditie, maar veel te weinig om daarmee interessant te worden.

12. San Marino
Piqued Jacks – Like An Animal

“Ik kan je ruiken als een beest”, zingt zanger Andrea Lazzeretti van de Piqued Jacks. De indierockband werd door het publiek gekozen en nu staan de vier mannen op het Eurovisiepodium. Het roept de vraag op of dit echt het beste is dat San Marino te bieden heeft. Veel verder dan wat zwoele blikken en een charmant Italiaans accent komt de band niet. Coupletje, refreintje, geen climax, geen contrast, en een valse uithaal aan het einde. In de voorspellingen gaan ze er als eerste uit in de tweede halve finale.

13. Oostenrijk
Teya & Salena – Who the Hell is Edgar?

Teya & Salena Beeld Brunopress
Teya & SalenaBeeld Brunopress

De meiden Teya (Teodora Spiric) en Salena (Selina-Maria Edbauer) hebben iets met het Songfestival. Los van elkaar kwamen ze in nationale voorrondes (in Oostenrijk én Servië) al heel ver, maar als duo schoten ze dit jaar in de roos. Ze schreven samen het originele en catchy liedje Who the Hell is Edgar?, dat gaat over Edgar Allan Poe, die als een geest in hersenen en lichaam van de zangeressen huist, en daar fantastische teksten produceert. Een groot deel van het liedje bestaat uit het lekker ritmisch herhalen van Edgar Allans achternaam. Aanstekelijk en geestig: ‘Oh mio padre, oh, oh, oh, oh // There’s a ghost in my body, Poe, Poe, Poe, Poe’. Staat in de top 10. Geheel terecht.

14. Albanië
Albina & Familja Kelmendi – Duje

“Hou ervan, zoals je ervan hield”, zingt Albina vol dramatische passie. Haar liedje gaat over hoe door slechts één verkeerd woord een gelukkige familie ruzie krijgt en uit elkaar valt. In Albanië zijn familiewaarden nog altijd zeer belangrijk en er bestaat bijvoorbeeld nog altijd bloedwraak, waarbij rivaliserende families elkaar uitmoorden. Een beetje vrede binnen het eigen gezin is dus wel wenselijk. Het liedje is door de oosterse invloeden en diepe drums makkelijk herkenbaar, maar niet heel toegankelijk. En van al dat familiedrama word je ook niet erg vrolijk.

15. Litouwen
Monika Lykite – Stay

De titel van het liedje van Litouwen is in het Engels, maar Monika Lykite zingt het refrein – ‘Ciuto tuto’ (zoiets als ‘tralala’) – in het Litouws. Precies omgekeerd dus als bij de inzending van Letland. In de bookmakers-subcategorie ‘Baltische staten’ staat Litouwen fier bovenaan. Monika, die al een mooi Songfestivalverleden heeft, kan goed zingen, en haar achtergrondzangeressen ook. Dat is niet onbelangrijk. Het lied zelf gaat over het verleden van een vrouw van wie je niet makkelijk kon houden. Maar nu klopt haar hart eindelijk zoals het hoort, en ze vraagt haar lover om alsjeblieft bij haar te blijven – Stay! Een sympathiek, finale-waardig liedje is het.

16. Australië
Voyager – Promise

De Australische progressieve metalband Voyager probeerde al twee keer eerder naar het Songfestival te komen, maar kwamen de publieksselectierondes niet door. Dit jaar was er een interne procedure en nu is het wel gelukt. Op het nummer Promise kun je lekker uit je dak gaan. De elektronische synths, analoge drums en scheurende gitaren geven het nummer een solide basis. Ondanks de bridge met de gruntende gitarist blijft het nummer toegankelijk voor het grote publiek. En gezien het succes van rockmuziek de laatste jaren kunnen ze best eens verrassend uit de hoek komen. Volgens de bookies een tweede plek in de tweede halve finale.

De BIG FIVE en de WINNAAR 2022

Frankrijk
La Zarra – Évidemment

La Zarra Beeld Eurovision
La ZarraBeeld Eurovision

Op het eerste gezicht heeft de Franse act veel weg van het bijna-winnende liedje van twee jaar geleden. Een prachtige diva eenzaam uitgelicht op het podium, en een in het Frans gezongen tekst die je al na één refrein kunt meezingen. Maar op het tweede gezicht kan het verschil niet groter zijn. Evidemment van La Zarra is een catchy discoplaatje en heeft dus niets te maken met de ingetogen chanson van Barbara Pravi. Pas in de finale zullen we zien of de four-on-the-floorbeat in combinatie met Franse klasse een kans maakt.

Verenigd Koninkrijk
Mae Muller – I Wrote A Song

Mae Muller Beeld Brunopress
Mae MullerBeeld Brunopress

Na jaren van onderpresteren lijkt het Verenigd Koninkrijk eindelijk zijn draai weer te hebben gevonden op het Songfestival. Vorig jaar werd Sam Ryder met een sterk nummer tweede achter de onvermijdelijke winnaar Oekraïne. Dit jaar is het de beurt aan Mae Muller, die de brute breuk met haar vriendje verwerkt tot een opgewekt liedje. Het couplet zing je meteen mee: ‘Ik had je kunnen uitschelden of je auto kunnen vernielen maar: in plaats daarvan schreef ik een liedje’. Een catchy nummer met een gevatte tekst en pittig gebracht. Waarschijnlijk geen winnaar, maar een fijne inzending met hitpotentie.

Spanje
Blanca Paloma – Eaea

Blanca Paloma Beeld Brunopress
Blanca PalomaBeeld Brunopress

Drama! Laat dat maar aan de Spanjaarden over. In het lied Eaea gaat Blanca Paloma terug naar haar Iberische roots. Dat betekent: rauwe stem, quasi geïmproviseerde slierten zang, ritmisch handgeklap, getrappel van hakken, sierlijk draaiende handen, schurende meerstemmigheid. Flamenco dus, maar vermengd met elektronische bliepjes en syncopische pop-beats. Want Blanca Paloma houdt ervan om genres te mixen. Dat zou haar in Liverpool aardig wat punten kunnen opleveren, omdat het resultaat spannend, nieuw en overtuigend is. In Eaea zingt ze haar kind toe. Ze hoopt dat als ze sterft, dat ze haar dan begraven in de maan, zodat het kind haar elke nacht kan zien. Drama!

Italië
Marco Mengoni – Due vite

Marco Mengoni Beeld Getty Images
Marco MengoniBeeld Getty Images

Net als Loreen deed Marco Mangoni al eens eerder mee. In 2013 in Malmö, het jaar na Loreens knallende overwinning. Hij scoorde niet slecht, een zevende plek. Twee treden hoger dan onze eigen Anouk. In dat jaar won hij het Festival di San Remo, en tien jaar later deed hij dat dus weer. Op naar Liverpool dus. In de clip van zijn live optreden in San Remo gooit Mengoni zich met huid en haar in zijn lied Due vite. Een liefdesdrama – uiteraard! – waarin hij zich afvraagt hoe twee levens (‘due vite’) zo om elkaar heen hebben kunnen draaien. En hij weet zeker dat zijn ex-geliefde absoluut nooit meer kan slapen – ‘Che tu non dormi, dormi, dormi, dormi, dormi, mai’. En dat met lekker veel nadruk gezongen. Goed nummer trouwens.

Duitsland
Lord of the Lost – Blood & Glitter

Lord of the Lost  Beeld Brunopress
Lord of the LostBeeld Brunopress

Herinnert u zich Lordi nog? De als monsters verklede Finnen die met het Hard Rock Hallelujah het Songfestival van 2006 wonnen? Duitsland lijkt nu dezelfde groep gestuurd te hebben, maar dan zonder maskers op. Niet per se een vooruitgang. Het is metal van de meest theatrale soort, met woedende grunts en scheurende gitaren. In een muziekgenre dat immer moeiteloos de top zoekt en er overheen gaat, weten de mannen van Lord of the Lost er nog een flinke schep bovenop te doen – zeker zanger Chris Harms met zijn lange blonde paardenstaart en nauwsluitende, bloedrode latex outfit. Maar vergis je niet, het is een populair genre, dus Duitsland gaat voor het eerst sinds jaren weer eens wat puntjes scoren.

Oekraïne
Tvorchi – Heart of Steel

Tvorchi Beeld Getty Images
TvorchiBeeld Getty Images

De Oekraïense inzending is dit jaar een dikke middelvinger naar Poetin. Letterlijk: al in het eerste couplet zingt Tvorchi ‘dat je moet weten wanneer je je middelvinger moet opsteken’. De act is verder redelijk ingetogen. Twee mannen, donkere pakken, donker podium en een meeslepende soulplaat met zuigende bassen. Ze schreven het strijdlied Heart of Steel nadat ze zagen hoe het Oekraïense leger de Azovstalfabriek verdedigde. “Na de Tweede Wereldoorlog is Eurovision bedacht om Europa te verenigen, maar sommige landen dreigen nu met nucleaire wapens en onze mannen, met harten van staal, verdedigen Europa.” Als winnaar van vorig jaar mogen ze dit jaar direct door naar de finale.

Lees ook:

Liverpool: een ongeëvenaarde muziekstad die mooier is in de regen

Het Eurovisiesongfestival gaat dinsdag 9 mei in het Britse Liverpool van start. Een muzikale plek bij uitstek: stad van Merseybeat en The Beatles, maar ook van post-punk en dance.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden