All Stars in Afrika

Hongersnoden, burgeroorlogen, natuurrampen en staatsgrepen. Als het berichten over Afrika betreft, passen ze meestal naadloos in een van die vier categorieën. Dat kan anders, dacht 'Nova'-correspondent Roeland Stekelenburg. Hij vestigde zich in april 1999 in Sesheke, Zambia, om van daaruit de gebeurtenissen in Zuidelijk Afrika te verslaan. In zijn eigen woonplaats maakte hij voor 'Nova' de zesdelige zomerserie 'In Afrika', die het dagelijks leven in Afrika wil laten zien.

Stekelenburg houdt het simpel. Hij bedient zelf met vaste hand de (video-)camera, doet de interviews en monteert de filmpjes thuis op de computer. Dat bespaart 'Nova' de kosten van een dure cameraploeg en geeft Stekelenburg de gelegenheid redelijk dichtbij zijn mede-bewoners te komen. Het eindresultaat is professioneel en verzorgd. Niks over- danwel onderbelichte en wiebelende shots met onverstaanbaar audio, maar korte en keurige filmpjes, die leuk zijn om naar te kijken.

Sesheke, in het uiterste zuidwesten van Zambia, waar de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone 150 jaar geleden de rivier de Zambezi ontdekte, blijkt een stadje met zo zijn eigen zorgen en problemen. Hoe staat het bijvoorbeeld met de brug over de rivier de Zambezi, die Sesheke scheidt van het rijkere buurland Namibië? De verbinding is van levensbelang voor de inwoners, die voor veel goederen op de goedkopere buur zijn aangewezen. Nu vaart er een afgeladen, roestige pont, maar als de optimistische plannen doorgaan, ligt er nog voor het einde van dit jaar een brug. De verkiezingen komen er namelijk aan en dan blijken zulke projecten ineens wèl uitvoerbaar.

Maar ook minder aardse zaken komen aan de orde. Het initiatie-ritueel bijvoorbeeld, dat jonge meisjes uit Sesheke inwijdt in het volwassen leven. Ondanks dat bijwonen van het ritueel streng verboden is voor mannen en vrouwen niet mogen praten over wat er gebeurt, lukt het Stekelenburg (met dank aan een vriendin?) beelden te maken.

De mooiste aflevering is die over de Sesheke All Stars, de plaatselijke voetbalclub. Een vrolijke club. De training swingt de pan uit en de wedstrijden zijn een feest voor de toeschouwers. Maar voor veel Zambiaanse jongens is voetbal even wat meer dan een vrijblijvende hobby, zo blijkt uit het interview met een van de spelers. Zijn ouders leven niet meer en omdat hij geen sponsor heeft, kan hij zijn schoolgeld niet betalen. En krijgt hij dus geen opleiding. Maar hij is hoopvol: zolang hij geen aids oploopt en goed zijn best doet, kan hij misschien wel als veelbelovende international naar het buitenland. Het shirt heeft hij al. Door een mysterie, waarin Stekelenburg ongetwijfeld een stevige hand heeft gehad, spelen de Sesheki All Stars namelijk in de shirts uit de Vara-serie 'All Stars'. Met op hun buik de reclame voor Harry's Tuincentrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden