Alice Munro (82) wint de Nobelprijs voor de Literatuur

Alice Monro op een ongedateerde foto. Beeld EPA
Alice Monro op een ongedateerde foto.Beeld EPA

De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de schrijfster Alice Munro (82) uit Canada. Dat heeft de Zweedse Academie donderdagmiddag in Stockholm bekend gemaakt.

Heleen van Lier

Munro geldt als de grootmeesteres van het korte verhaal. Daarom wordt ze wel eens de Canadese Tsjechov genoemd. Ze geldt als een van Canada's belangrijkste schrijvers. Haar verhalen verschijnen vaak in The New Yorker, The Atlantic Monthly en The Paris Review.

Munro schreef onder meer De liefde van een goede vrouw (2000) en Het uitzicht vanaf Castle Rock (2008). In 2009 won ze de Man Booker International Prize voor haar gehele oeuvre.

Platteland
Alice Munro groeide op in provinciaal Ontario, Canada. Haar vader fokte vossen en nertsen en haar moeder was een lerares. Ze leefde van jongs af aan in conflict met haar moeder, verliet het platteland om journalistiek te studeren en begon verhalen te schrijven. Munro studeerde aan de universiteit van Western Ontario. Met haar eerste man James Munro startte ze in 1963 een boekhandel in Victoria, 'Munro's Books', die tot op de dag van vandaag bestaat.

De verhalen van Munro handelen over vrouwen wier omgeving wordt gekenmerkt door provincialisme, een inwaarts gerichte blik en gebrek aan aspiraties. De hoofdpersonen voelen zich vrijwel altijd door die externe omstandigheden geremd. Ze dromen van ontsnapping, van vluchten.

Nooit meer schrijven
Munro liet zich onlangs ontvallen dat ze 'hoogstwaarschijnlijk nooit meer zal schrijven' omdat de eenzaamheid van een schrijvend bestaan haar te veel tegenstaat. Haar redacteur bij The New Yorker zei al ruim een jaar geen nieuw werk van Munro te hebben ontvangen.

In december verscheen in Nederland de verhalenbundel Lief Leven bij uitgeverij De Geus. Naast tien 'courante' verhalen bevat deze bundel een 'Finale', bestaand uit vier werken die Munro autobiografisch noemt 'wat gevoelens betreft, hoewel soms niet helemaal naar de feiten. 'Ik geloof dat dit de eerste en de laatste - en de persoonlijkste - dingen zijn die ik over mijn eigen leven te zeggen heb', zei Munro hierover.

De Nobelprijs voor Literatuur wordt altijd op een donderdag in oktober toegekend. Vorig jaar werd de Chinese dichter Mo Yan onderscheiden.

De Nobelmedaille Beeld ANP
De NobelmedailleBeeld ANP
Monro's Books in Victoria. Beeld Monro's Books
Monro's Books in Victoria.Beeld Monro's Books
De Chinese dichter Mo Yan won vorig jaar de Nobelprijs voor Literatuur. Beeld ANP
De Chinese dichter Mo Yan won vorig jaar de Nobelprijs voor Literatuur.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden