Alice Helenklaken

Er moest een nieuwe weg komen tussen Helmond en Beek en Donk. Om dit leed te verzachten -de weg zou dwars door de weilanden lopen en behoorlijk inbreuk maken op het oude Brabantse landschap- schreef de provincie Noord-Brabant een prijsvraag uit: Wie bedenkt 'een eigentijds en oorspronkelijk groenontwerp met geïntegreerde omgevingskunst'?

Deze onmogelijk klinkende prijsvraag werd gewonnen door Handle with Care kunstprojecten uit Amsterdam, met twaalf doorzichtige paarden op verschillende plaatsen langs een traject van zes kilometer.

Toen kunstenaar Alice Helenklaken van HWC voor de eerste keer kwam kijken waar de nieuwe weg zou komen, lag er alleen een strook zand, dwars door een prachtig groen landschap. Ze zag boerderijen, een klooster, dorpjes in de verte... en paarden. In dit deel van Brabant hebben paarden altijd een belangrijke rol gespeeld. Vroeger waren ze de boeren tot steun, tegenwoordig worden er op maneges prijswinnende dieren grootgebracht. Het paard was een mooi symbool om een brug te slaan tussen de nieuwe weg en het oude land, bedacht Helenklaken.

Ze maakte foto's van allerlei soorten paarden en ging daar met potlood overheen om te zoeken naar een lijn die zowel een typerende betekenis gaf, als zou kunnen zorgen voor een dragende constructie. Alle paarden werden uit twee centimeter dik staalplaat gesneden. Ze kregen allemaal een andere kleur, variërend van zachtgeel tot helderrood. De verankering van de stalen constructie in betonnen platen werd zo weggewerkt, dat alle dieren in het gras lijken te lopen.

Op twaalf plekken langs de nieuwe weg kwam steeds een ander paard. Bij het klooster Heilig Bloed Aarles Broek doorsneed de nieuwe weg een meditatiepad vanuit het klooster naar het kruisbeeld. ,,Daar moest dus een veulen komen'', vond Helenklaken. ,,Als symbool van onschuld'' (achter het klooster is overigens een nieuwe stilteweg gekomen). Bij de brug over de Aa staat een drinkend paard en langs de Zuidwillemsvaart een trekpaard, verwijzend naar het jaagpad en het trekken van de boten. En op een rotonde met fietstunnel graast een merrie met veulen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden