Review

Alex stelt de vragen die elke 17-jarige zich stelt

Enrico Brizzi: Jack Frusciante haakt af. Vert. door Pietha de Voogd. De Bezige Bij, Amsterdam; 192 blz. - ¿ 36,50.

De titel verwijst naar de gitarist van de Red Hot Chili Peppers die de groep verliet toen die te beroemd werd. Hij had geen zin in de roem en alles wat daar bij hoort. De hoofpersoon van het boek, Alex, voelt zich voor een soortgelijk dilemma gesteld. Moet hij meedoen met de rest, compromissen sluiten, zich gedeisd houden, of moet hij uit de band springen, afhaken? De typische vragen die een zeventienjarige zich stelt.

In het boek worden 'gewone' beschrijvende passages afgewisseld met stukken die Alex op een casetterecorder heeft ingesproken. De stijl wisselt dan ook voortdurend. Alex praat over muziek, over school, over zijn verslaafde vriend Martino die zelfmoord pleegt, over de familie die voortdurend voor de buis hangt etc., en heel veel over Adelaide, en met wie hij een steeds intiemere vriendschap krijgt die pas seksueel wordt vlak voor het moment dat zij een jaar naar Amerika zal gaan om te studeren.

De proloog begint enigszins vermoeiend, zonder punten en komma's, maar dat gaat daarna gelukkig over. Soms doet de popi-taal een beetje geforceerd aan, maar Alex is een ontroerende jongen die zich voortdurend van alles zit af te vragen, onder andere of hij nu wel of niet verkering met Adelaide heeft. Opvallend is dan ook het ontbreken van seks waar Nederlandse aanstormende schrijvers de pen van vol hebben. Een soort ontwikkelingsroman met een knipoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden