Schietongeluk

Alec Baldwin ‘in shock’ om dood Hutchins na fout met pistool op filmset

Alec Baldwin en de overleden cameraregisseur Halyna Hutchins. Beeld Getty Images / AFP
Alec Baldwin en de overleden cameraregisseur Halyna Hutchins.Beeld Getty Images / AFP

Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen.

Rufus Kain

Het hoorden losse flodders te zijn. Maar toen Alec Baldwin een rekwisiet op de filmset afschoot, kwam cameraregisseur Halyna Hutchins (42) om het leven en raakte regisseur Joel Souza (48) gewond. Het wapen waarmee Baldwin schoot, zou naast losse flodders een echte kogel hebben bevat. Filmwebsite Indiewire kreeg een mail in handen van de leverancier van het vuurwapen, IATSE Local 44, waaruit dat zou blijken.

Baldwin zelf zegt “in shock” en “verdrietig” te zijn om de dood van Hutchins. “Er zijn geen woorden voor”, zo schrijft hij op Twitter. “Een vrouw, moeder en onwijs gewaardeerde collega van ons. Ik heb contact met haar man en ik bied hem en zijn familie al mijn steun aan. Ik vind het hartverscheurend voor haar man, hun zoon en iedereen die Halyna kende en van haar hield.”

De politie van Santa Fe, New Mexico, doet onderzoek en heeft gesproken met de 63-jarige Baldwin, die naast acteur ook coproducent van de film is. Baldwin zegt volledig mee te werken aan het onderzoek dat de politie heeft ingesteld. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend. De opnames van de film liggen voorlopig stil.

Collega’s van Hutchins plaatsten steunbetuigingen aan haar familie op sociale media toen het nieuws naar buiten kwam. “Niemand zou ooit gedood moeten worden door een vuurwapen op een filmset”, zei Shannon Lee, dochter van Bruce Lee. Zij verloor haar broer Brandon door een vergelijkbaar ongeluk.

Slordige losse flodders

Brandon Lee werd in 1993 doodgeschoten op een van de laatste opnamedagen van zijn doorbraakfilm The Crow. Achteraf bleek dat de losse flodders in het wapen slordig waren bereid vanwege tijdsdruk; er was een stukje lood in de loop van het vuurwapen terechtgekomen.

Hoewel er strenge regels zijn voor het gebruik van wapens op filmsets, zijn er in het verleden nog meer ongelukken geweest. Zo overleed de Amerikaanse acteur Jon-Erik Hexum toen hij op de set van Cover Up (1984) Russisch roulette speelde tijdens een pauze tussen opnames. Er zat een losse flodder in het pistool, maar direct bij het hoofd afgevuurd kan dat alsnog fataal zijn.

Alec Baldwin op de set van Rust, voor het schietincident. Beeld Brunopress
Alec Baldwin op de set van Rust, voor het schietincident.Beeld Brunopress

Lees ook:

Acteur Alec Baldwin lost fataal schot op filmset, cameraregisseur overleden

Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op de filmset waar de western Rust werd opgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden