Review

Alain Resnais dvd box

'En nu? Nu is de oorlog ingedommeld', stelt de verteller van 'Nuit et Brouilard', ook bekend als 'Nacht und Nebel' (1956). 'Wie wapent ons tegen onze slechte geheugens?' Filmer Alain Resnais mag je concluderen, na het zien van de drie films die A-film nu samen uitbrengt in een box.

Jann Ruyters

Zijn 'Nuit et Brouillard' was een van de eerste films over de verschrikkingen in de concentratiekampen en wie de zwart-wit-opnames van lichamen, hoofden, haren nu ziet, mag constateren dat de verteller in Resnais' film al veel van de vragen stelt die latere 'geschiedschrijvers' als Lanzmann en Spielberg als leidraad bij hun films zullen nemen.

Resnais' preoccupatie met oorlogstrauma, herinnering en vergeten stak voor het eerst de kop op in deze beroemde, lyrische documentaire en vormt ook het thema in de twee andere films in de box. In 'Hiroshima Mon Amour' (1959) naar een scenario van Marguerite Duras -over de liefde tussen een door de oorlog getraumatiseerde Française en een Japanner in het Hiroshima van na de atoombom. En in het minder bekende, cryptischere 'Muriel ou le temps d'un retour' (1963).

In 'Muriel' laat Resnais verschillende omgangen met het verleden elkaar kruisen: een verloren liefde die twintig jaar later vergeefs weer wordt opgezocht, en een steeds opnieuw op film afgespeelde traumatische ervaring uit de Algerijnse oorlog die bij de ooggetuige geen enkel gevoel meer oproept. In de box ontbreken helaas Resnais vroege korte films evenals zijn beroemdste 'studie' van het geheugen: 'L'année dernière à Marienbad'. Hopelijk volgt er meer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden