null Beeld Photo News
Beeld Photo News

RecensieFilm

Air Jordan: waar de sportschoen wringt

One Man and His Shoes
Regie Yemi Bamiro
★★★★

Remke de Lange

De ‘Ferrari onder de sneakers’, noemt Yemi Bamiro de Nike-sportschoen die basketballer Michael Jordan tot een wereldwijd fenomeen zou maken: Air Jordan. In ‘One Man and His Shoes’ onderzoekt hij het begin, halverwege de jaren tachtig, van de samenwerking tussen de Chicago Bulls-ster en het sportmerk, en het immense succes van hun deal. Onverwacht overigens: hoopte Nike met de eerste schoen 3 miljoen te verdienen, de teller liep op naar 126 miljoen.

Tussen archiefmateriaal en animaties door laat Bamiro uitstekend formulerende betrokkenen reflecteren op het culturele icoon. Van de schoenontwerper en Jordans agent tot culturele academici, dj’s, sportjournalisten, een verzamelaar met 1157 paar, en zelfs sneakeranalysten. In heldere termen schetsen ze hoe baanbrekend de marketing achter de ‘antizwaartekracht-machines’ was. De inbreng van filmmaker Spike Lee, die van de schoenen heuse personages maakte in zijn vroege films, was cruciaal.

Bij wie sloegen de campagnes vooral aan? Bij gekleurde jongeren uit Amerikaanse achterstandswijken. En daar wringt de sportschoen: precies de doelgroep die de dure statussymbolen niet kan betalen. ‘One Man and His Shoes’ staat nadrukkelijk stil bij de grimmige kant van populaire cultuur met een prijskaartje: tieners die elkaar overhoop schieten voor een paar sneakers. Is dat de schuld van Nike, of Jordan – die zich van commentaar onthouden? Dat beweert de maker niet, maar een zeker verantwoordelijkheidsgevoel zou niet misstaan. Hoe wrang is het immers dat tijdens de Black Lives Matter-demonstraties Footlocker-winkels werden geplunderd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden