1935 - 2020

Aidsactivist en schrijver Larry Kramer (84) overleden

Kramer in 2015 bij de première van een documentaire over zijn leven. Beeld AFP
Kramer in 2015 bij de première van een documentaire over zijn leven.Beeld AFP

Aidsactivist en schrijver Larry Kramer is op 84-jarige leeftijd overleden in het New Yorkse stadsdeel Manhattan. Zijn autobiografische toneelstuk The Normal Heart geldt als één van de standaardwerken over de manier waarop aids in de jaren 80 in New York om zich heen greep.

Mari Meyer

The Normal Heart kreeg in 2014 een tweede leven als film, die onder meer een Golden Globe en een Emmy Award in de wacht sleepte.

Kramer’s weduwnaar David Webster maakte bekend dat Kramer overleed aan de gevolgen van een longontsteking, nadat hij al jaren worstelde met longproblemen. Kamer was zelf besmet met hiv. Hij richtte in 1981 Gay Men’s Health Crisis op, de eerste organisatie in de VS die zich ontfermde over mensen die besmet waren met hiv. Na een jaar stapte hij uit de organisatie en stond hij aan de wieg van Act Up, een actiegroep die met theatrale acties aandacht vroeg voor de aidscrisis en discriminatie jegens lhbti’s. De groep viel overheidskantoren en zelfs kerken binnen om te zorgen dat aids zou worden aangemerkt als nationale crisis.

Dokter Anthony Fauci, de specialist op het gebied van infectieziekten die momenteel de Amerikaanse president Donald Trump van advies over Covid-19 voorziet, was in 1988 een doelwit van Kramer. De activist noemde hem in een open brief een moordenaar en een ‘een incompetente idioot’, omdat de zoektocht van de Amerikaanse overheid naar een medicijn mede door bureaucratie zeer langzaam op gang kwam. Fauci realiseerde zich dat Kramer gelijk had. “Zodra je de manier waarop hij het bracht negeerde, kwam je erachter dat Larry Kramer veel zinnigs te zeggen had, en dat hij een hart van goud had”, aldus de arts tegen de New York Times. De twee raakten uiteindelijk zelfs bevriend, en Fauci hielp Kramer na een levertransplantatie in 2001.

Op het moment van zijn overlijden was Kramer bezig aan een nieuw toneelstuk, waarin naast aids ook Covid-19 een rol speelde als ‘een van de drie plagen die lhbti’s moeten zien te overleven’. De derde plaag, volgens Kramer, was het aftakelen van het menselijk lichaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden