Nalatenschap Wim de Bie
Afscheid van Wim de Bie betekent ook afscheid van deze typetjes
Met Kees van Kooten gaf Wim de Bie jarenlang komisch commentaar op de actualiteit. Hun voornaamste middel: het typetje, een figuur zoals iedereen wel kent, zonder dat het personage op één specifieke persoon gebaseerd is.
Frank van Putten woonde ondanks zijn middelbare leeftijd nog steeds bij zijn moeder Carla, die hem tot zijn grote frustratie continu betuttelde. Ze liepen vaak gearmd op straat, waarbij moeder een huppelpasje moest maken om in gelijke stap met haar zoon te komen. Toen hij een keer met zijn moeder ging schaatsen, zei hij: “Ik wil helemaal niet zwieren met mijn moeder. Ja, met een lekkere del van een meid wil ik zwieren langs de cafés. Maar ik heb geen lekkere del van een meid, daar ben ik voor behandeld.”
Het personage O. den Beste was oud-leraar Duits. Het was een wat oudere man met een baard, gekleed in een regenjas, das en stropdas, droeg een bril en een muts en had altijd een tas bij zich met daarin een halfje bruin, een halve liter karnemelk en een half ons spruitjes. Hij was altijd boos en citeerde steevast Duitse schrijvers zoals Goethe. Later zou acteur Pierre Bokma zijn versie van de leraar Duits in de tv-serie Rundfunk spelen.
Mémien Holboog was een rustige en beschaafde dame van middelbare leeftijd met een bob-kapsel, roze nagellak, roze lippenstift en grote roze oorbellen, geënt op tv-presentatrice Legien Kromkamp die bij de NCRV gesprekken hield over ethiek. In Keek op de week had Holboog haar eigen rubriek ‘Weekspreek’ met als slogan ‘Mémien Holboog ontmoet’, waar ze mensen interviewde over onderwerpen als verkrachting binnen het huwelijk en overspel.
De bekende vakbondsman Jaap van de Scheur stond model voor oud-vakbondsman Aad van der Naad. Van der Naad – plat Haags accent, hangsnor, spijkerjack of leren jasje met een stropdas, shagrokend – presenteerde voor Keek op de Week een aantal afleveringen van Stand van Staat en Kijk op het Rijk. Van der Naad had ook de rubriek ‘Aad geeft raad’ waarbij hij buurtgenoten advies gaf, zoals zijn buurman over budgetten voor gehandicapten terwijl die helemaal niet gehandicapt was.
Meneer Foppe, met sik, was in zijn televisie-optredens de eeuwige pineut. Hij meed zo veel mogelijk contact met andere mensen, was wereldvreemd en voortdurend bang om voor schut te staan en om voor een onvriendelijk persoon te worden aangezien. In sketches pakte de inspecteur van de Rijkscontroledienst hem zijn uitkering af nadat hij voor 98 procent arbeidsongeschikt was verklaard. Meneer Foppe moest, ook al was hij ziek, naar het kantoor komen om zijn 2 procent werkwilligheid aan te tonen, en uit een kaartenbak met allemaal blanco kaartjes een vacature uitkiezen waarmee hij zijn werkwilligheid toonde.
Lees ook:
Wim de Bie (1939-2023), vertolker van legendarische typetjes, is overleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. De meeste Nederlanders van boven de veertig zijn opgegroeid met de zondagavondsatire van Koot en Bie, die op haar hoogtepunt ruim twee miljoen kijkers per week wist te trekken.