De SerieLa Révolution

Adellijke vampieren drinken in ‘La Révolution’ het bloed van het volk

De truc van ‘La Révolution’ is een overdrijving van het idee van blauw bloed dat een gruwelijke honger naar mensenvlees veroorzaakt.

Als je echt iets over een van de meest chaotische revoluties in de geschiedenis wilt weten, die bovendien grote gevolgen had voor de manier waarop we onze democratieën inrichten, kun je de achtdelige Franse Netflixserie ‘La Révolution’ beter links laten liggen. Maar als je een regenachtige zondag wilt bingen met bovennatuurlijke gothic horror met een geschiedenissausje, dan is deze gelikte voodoo-mix van adelijke zombies en vampieren best geschikt.

Het jaar is 1787 in het graafschap Montargis, op ruim honderd kilometer van Parijs. Dat er iets vreemds aan de hand is in deze werkelijkheid – behalve de uitbuiting en onderdrukking van 95 procent van de bevolking door de overige 5 procent – weten we al door een raadselachtige vroege scène op een strand. Een groep mensensmokkelaars wordt daar genadeloos afgestraft door een man met schijnbaar bovennatuurlijke krachten. 

Ondertussen blijkt in het graafschap Montargis dat niet iedereen van adel geniet van de aristocratische terreur. Het duurt even voor je tussen de uitgebreide cast van personages ontwaart om wie de serie draait, maar een van de hoofdpersonen is de jonge gravin Élise de Montargis. Samen met de jonge arts Joseph-Ignace Guillotin doet ze wat ze kan voor de armen. Zij doet dat aanvankelijk vooral met woorden, hij door ze van een wisse dood te redden, want ziekte en vervuiling zijn overal.

Onbedwingbare volkswoede

Een serie monsterlijke moorden op jonge vrouwen is het begin van groeiende onrust in het graafschap. Die zal uiteindelijk leiden tot een onbedwingbare volkswoede en dat zal het begin zijn van de Franse Revolutie. Tenminste, zo droomt deze serie de geschiedenis.

De truc van ‘La Révolution’ is een groteske en letterlijke overdrijving van het idee van blauw bloed. Na wat gefröbel van de dokter met bloedsporen en een rat wordt duidelijk dat blauw bloed hier niet zomaar gebruikt wordt om aristocratisch lichaamsvocht te onderscheiden van het ordinaire spul dat het volk door haar aderen heeft stromen. Blauw bloed geeft scherpere zintuigen, bovenmenselijke kracht en als extra bonus onsterfelijkheid. Plus: een gruwelijke honger naar mensenvlees.

De Franse koning heeft een kwaadaardig plan bedacht om zijn aristocratie voor altijd aan de macht te houden. De enige manier waarop de adel dan nog gedood kan worden, is door onthoofding. En dat sluit dan weer keurig aan bij de opkomst van de guillotine. 

Neem vooral niets serieus

Zo roert de serie vrolijk feit en fictie door elkaar. Het ziet er allemaal fantastisch uit – van de ochtendnevels tot de paleiszalen – en het is heerlijk om te zien hoe het Franse platteland toentertijd bevolkt werd door gebeeldhouwde mannen en schitterende rondborstige vrouwen.

Maar neem vooral niets serieus. De aristocratie bestond niet alleen maar uit haters van het volk – geen woord hier over de Marquis de La Fayette bijvoorbeeld, die een groot voorstander was van de Amerikaanse revolutie – en het volk bestond zeer zeker niet alleen maar uit een soort nobele wilden met het hart op de juiste plek. De serie doet absoluut geen recht aan de modder die de geschiedenis is. In die zin heeft het de blinde eenvoud van een complottheorie.

Het is een beetje de vraag of de serie meer wil zijn. De fijne elektropop-soundtrack zegt nee. Het gegoochel met historische feiten en figuren zegt ja.

‘La Révolution’ is nu te zien op Netflix

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden