Boekrecensie

Ada in de oorlog blijft aan je trekken

Amerikaanse Brubaker Bradley schrijft over de Britse Ada, die een klompvoet heeft en moet vluchten.

Het eerste boek over de Britse Ada, die dankzij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ontkomt aan de gruwelijke verwaarlozing van haar moeder, is in 2017 aan mijn aandacht ontsnapt. De verschijning van deel twee was aanleiding om beide boeken nu te lezen. Hoewel het vervolg minder aangrijpend is dan het eerste boek, blijft Ada’s wereld aan je trekken.

Dat is de verdienste van de Amerikaanse Brubaker Bradley: ze is geen verfijnd stilist, maar weet met groot inlevingsvermogen gelaagde personages te scheppen, van wie je gaat houden, en bovendien een sfeerrijk tijdsbeeld op te roepen, waar je heerlijk in op kunt gaan.

‘Beste vriendin’

Het eerste deel beklemt: Ada heeft een klompvoet en wordt door haar moeder uit schaamte binnen gehouden in een armoedig eenkamerappartement in Londen. Als alle kinderen worden geëvacueerd naar het platteland, besluit Ada stiekem met haar broertje Jamie mee te gaan, al kan ze amper lopen: haar fysieke pijn is indringend beschreven.

De twee komen bij Susan terecht, die niet op evacuees zit te wachten, omdat ze in de rouw is. Haar ‘beste vriendin’ Becky is overleden: Brubaker Bradley legt hun liefdesrelatie subtiel tussen de regels, zoals in die tijd gebruikelijk was.

Omslag ‘De oorlog die ik eindelijk won’

Ook al heeft ze nooit kinderen gewild, Susan neemt de zorg heel serieus en klimt dankzij Ada en Jamie langzaam uit haar depressie. Er ontstaat een liefdevolle band, die geregeld ontroert, maar Ada durft er niet op te vertrouwen dat er van haar gehouden wordt. Ze kan zich alleen overgeven aan pony Butter. De vele paardenscènes in deze boeken zullen menig paardenliefhebber aanspreken, maar staan ook mooi in dienst van Ada’s ontwikkeling.

Aan het begin van het kalmere deel twee worden Ada’s externe problemen - klompvoet en moeder - weggenomen, maar daarmee is haar innerlijke strijd, die wel wat te vaak wordt benoemd, niet verdwenen: ze is angstig en kan genegenheid slecht verdragen. De oorlog woedt door, Susan en de kinderen trekken in bij de bemoeizuchtige lady Thornton, waar ook een Joodse vluchtelinge onderdak heeft. Gebeurtenissen, vriendschappen en gesprekken over geloven in de breedste zin van het woord, leren Ada langzaam te aanvaarden dat ze veilig en geliefd is, zelfs als ze dat (nog) niet zo voelt.

Oordeel: Geen verfijnde stijl, maar wel mooi inlevend

Kimberly Brubaker Bradley
De oorlog die mijn leven redde / De oorlog die ik eindelijk won
Vert. Ernst Bergboer KokBoekencentrum; 254 blz. € 16,99 / 296 blz. € 17,99. Vanaf 11 jaar

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden