PortretIsabelle Huppert

Actrice Isabelle Huppert belichaamt onzekerheid als geen ander

Isabelle Huppert Beeld
Isabelle Huppert

Het overlijden van de Zwitserse filmmaker Claude Goretta kreeg begin dit jaar nauwelijks aandacht. Toch was hij de ontdekker van een van de grootste actrices van deze tijd: Isabelle Huppert, onvergetelijk in Goretta’s ‘La Dentellière’ (1977), haar favoriete film, deze zomer weer te zien in de Nederlandse bioscopen.

Van ‘La Dentellière’ herinnerde ik me hoe Hupperts gezicht van het ene op het andere moment overdekt is met sproeten, en het droevige slot. Meisje wordt gedumpt en vervalt in waanzin. Geen ver­haal dat de tand des tijds goed zal hebben doorstaan, denken we, dus we spreken af dat we gewoon voor het ein­de weg zullen sneaken, mocht het weerzien tegenzitten.

Maar we bekijken ‘La Dentellière’ (De kantwerkster) deze zomer ademloos. Prachtig: die schuchtere glimlach van Beatrice als ze een ijsje eet op een terras. Haar gêne tijdens het strijken als ze haar hotelburen hoort vrijen. Hartverscheurend hoe ze in haar blootje toenadering zoekt tot de jongen als de liefde bij hem alweer aan het uitdoven is en hij haar negeert en uit het raam blijft kijken.

Isabelle Huppert Beeld
Isabelle Huppert

Interesse voor stille mensen

Zo kwetsbaar mag je eigenlijk niet wezen, ook niet als achttienjarige kapster in de Franse provincie, in de jaren zeventig, zo stilletjes en passief, zo onmachtig, zo overgeleverd aan andermans wil, maar Huppert belichaamt die onzekerheid als geen ander: dat nooit te veel ruimte in willen nemen en niets weten te zeggen. Het zit in haar tred, gebaren, oogopslag, in hoe ze vergeefs probeert om zonder geluid een appel te eten.

Een Youtubefilmpje over de begin dit jaar overleden Zwitserse maker vertelt dat Claude Goretta opgroeide in een niet cultureel onderlegde familie, met ouders die niet goed waren in het verwoorden van hun gedachten en gevoelens. Hij hield er een levenslange interesse voor stille mensen aan over, verlegen mensen die zichzelf niet kunnen verdedigen.

De stilte werd ook Hupperts handelsmerk, al is die in de films na ‘La Dentellière’ eerder grimmig dan onschuldig. Wierp het droevige einde destijds wrevel op, nu voel ik haar ontreddering mee. Onbegrijpelijk dat liefde zo in je gezicht wordt teruggesmeten.

Lees ook:

Ze is niet het cliché van een rondborstige, heupwiegende beauty. Maar wat is steractrice Isabelle Huppert wel?

Deze zomer zijn in Nederland dertig films te zien van de Franse, nu 66-jarige steractrice. Ze wist vanaf het begin wat haar te doen stond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden