Review

Acteurs kunnen Burton niet redden Johnny Depp

Met de 'headless horseman', een woeste Duitse ridder die volgens de legende aan het eind van de achttiende eeuw op zoek naar zijn gestolen hoofd huishield in het dorpje Sleepy Hollow, voegt regisseur Tim Burton een leuke aanwinst toe aan zijn rariteitenkabinet. De 'horseman', in de flashbacks gespeeld door Christopher Walken, misstaat niet tussen Edward Scissorhands of de onovertroffen Catwoman uit 'Batman returns'.

David Sneek

Het sprookje van de wereldvreemde detective Ichabod Crane -die gewapend met de nieuwste technische snufjes, naar het dorpje vol Nederlandse immigranten met namen als Van Tassel en Van Brunt trekt om de onthoofde lijken te onderzoeken en de dader te ontmaskeren- mag hier vrijwel onbekend zijn, in Amerika is het een klassieker. De onhandige en angstige geleerde probeert aanvankelijk het bijgeloof in Sleepy Hollow het hoofd te bieden, tot een persoonlijke confrontatie met het bovennatuurlijke kwaad hem overtuigt en hij, in gezelschap van het zoontje van een van de slachtoffers, probeert de geschiedenis van de ridder te ontrafelen. Naarmate zijn zoektocht vordert wordt 'Sleepy Hollow' echter conventioneler, een aardige droomsequentie daargelaten, om te eindigen in fantasieloze achtervolgingen en vechtpartijen.

Zoals altijd heeft Burton ook nu weer een geweldige cast en crew om zich heen verzameld: behalve Walken zijn dat onder anderen Johnny Depp als Crane, een geblondeerde Christina Ricci die zijn geliefde speelt, en er is een aardige bijrol voor de veelvoudige Dracula-vertolker Christopher Lee als de burgemeester. De muziek is ook nu van Danny Elfman, een van de eigenzinnigste componisten van Hollywood, maar toch kan de aanwezigheid van al deze coryfeeën niet verhullen dat er veel ontbreekt.

Ondanks Burtons onmiskenbare visuele flair, dit keer beloond met een oscar voor de beste art direction, wordt ook hier duidelijk wat vooral in zijn vorige film, 'Mars attacks', al te merken was: hij is geen geweldige verhalenverteller. Het neerzetten van cartooneske personages en het bedenken van bizarre situaties is zeker aan hem toevertrouwd. Maar wederom bevat het scenario -toch afkomstig van de schrijver van 'Seven'- te weinig verrassingen, en blijven de acteurs te veel in maniertjes steken. Hoeveel krediet Burton met 'Ed Wood' ook verdiende, twee opeenvolgende mislukkingen lijken te zeggen dat zijn creativiteit is uitgeput.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden