Toneelprijzen

Acteurs Hadewych Minis en Bram Suijker winnen de Theo en Louis d’Or

Hadewych Minis in haar monoloog Girls & Boys. Beeld Joris van Bennekom
Hadewych Minis in haar monoloog Girls & Boys.Beeld Joris van Bennekom

Met haar indrukwekkende monoloog over huiselijk geweld won Hadewych Minis zondagavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater de Theo d’Or. De Louis d’Or ging naar Bram Suijker.

Ally Smid

Hoogstwaarschijnlijk was het zondagavond de laatste keer dat de toneelprijzen in de Amsterdamse schouwburg in de traditionele vorm zijn uitgereikt. Want er is volop discussie of ze komend jaar genderneutraal moeten worden. Daar lijkt de branchevereniging van Nederlandse podia wel op aan te sturen.

De categorieën beste mannelijke en vrouwelijke hoofd- en bijrol zouden dan, na een kleine zeventig jaar, verdwijnen. Verwacht wordt dat actrices daardoor minder vaak in de prijzen zullen vallen, omdat er voor hen verhoudingsgewijs minder interessante rollen te vergeven zijn.

Dit jaar zijn actrice Hadewych Minis (45) en acteur Bram Suijker (32) in elk geval de gelukkigen. Zij ontving de Theo d’Or (voor haar dragende rol in Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool) en hij de Louis d’Or (voor zijn aandeel in Trojan Wars van HNTjong en Het Nationale Theater).

Volgens de jury verleidt Minis in het stuk, onder regie van Daria Bukvic, de toeschouwers om haar verhaal binnen te stappen ‘tot er uiteindelijk ook voor het publiek geen ontsnappen meer mogelijk is. Het publiek leeft mee, geniet mee en lijdt ook mee.’

Succesvoller dan haar man

In de monoloog heeft Minis de eerste drie kwartier de lachers op haar hand, als in een onewomanshow. Haar lichte, grappige en spottende toon is heerlijk, ze speelt een jonge vrouw die aan een nieuw, stabiel leven wil beginnen.

Nadat ze een man heeft gevonden, in de wachtrij voor een Easyjetvlucht, kan het nieuwe leven beginnen. Maar zorgeloos is dat geen moment. Er worden twee kinderen geboren, waar hij nauwelijks naar omkijkt. Als ondernemer blijkt zij op den duur succesvoller dan haar man en dat zint hem niet. Zijn jaloezie is bedreigend. “Soms leek het of alleen al mijn aanwezigheid beledigend voor hem was.”

Zijn zwijgen en zijn ‘nauwelijks verhulde walging’ tegenover haar nemen enorme proporties aan. Hij verwoest zijn gezin en zichzelf. Zij blijft als enige gehavend achter, maar houdt stand. Het stuk is een aanklacht tegen geweld door mannen, dat maakt Minis ook met zoveel woorden duidelijk. In een interview met Trouw zei ze dat vrouwen zich door de voorstelling getroost voelen. “Dat hoor ik veel, zo werkt kunst, gelukkig.”

Bram Suijker (rechts) in Trojan Wars. Beeld Bowie Verschuuren
Bram Suijker (rechts) in Trojan Wars.Beeld Bowie Verschuuren

Een geheel andere voorstelling is Trojan Wars, een stuk van vijf uur in drie delen over de Trojaanse oorlog, over moord, verraad en morele kwesties. Regisseur Noël Fischer maakte het ook behapbaar voor scholieren, met veel eetpauzes.

Als een van de twintig acteurs viel Bram Suijker op, als soldaat Achilles en als wufte god Apollo. In Trojan Wars, schrijft de jury, brengt Suijker je tot voor Christus, ‘hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart’. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. ‘Hij heeft lief en stoot af. Met zijn rustige aanwezigheid maakt hij van Achilles een man die alle oorlogsdaden lijkt te overkomen, terwijl er een stevige daadkracht aan zijn handelen ten grondslag ligt.’

‘De nieuwe Pierre Bokma’ noemde regisseur van de voorstelling, Noël Fischer, hem eerder in een interview. “Een acteur die alle rollen aankan en daar iets eigens van maakt.” Andere regisseurs betitelden Suijker als ‘een grenzeloos acteur’, ‘technisch sterk’, ‘grappig’, ‘snel’ en ‘een poëtische ziel’.

De twee winnaars van de beste bijrollen waren Helen Kamperveen voor haar rol in What is Love van Theater Utrecht en Dox, en Majd Mardo voor zijn rol in Age of Rage van Internationaal Theater Amsterdam. Zij ontving de Colombina en hij de Arlecchino.

Girls & Boys is tot en met 14 oktober te zien in theaters in het hele land. Info: toneelgroepoostpool.nl

Lees ook:

Zijn genderneutrale toneelprijzen een goed idee? ‘Ik ben bang dat ze altijd naar mannen zullen gaan’

Grote kans dat de toneelprijzen genderneutraal worden, net als de Gouden Kalveren. Sommige actrices hebben er zo hun bedenkingen bij. ‘Je doet het voor de bühne, want er moet zoveel meer gebeuren dan het veranderen van prijzen.’

Acteur Emmanuel Ohene Boafo smeekte zijn vader: ‘Laat me spelen’

Hoe acteur Emmanuel Ohene Boafo (28) zich ontworstelde aan zijn Ghanese vader, stiekem naar audities ging en zo een enorme lust tot spelen kreeg. En over wat dat hem opleverde: een Louis d’Or. En een verzoening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden