Acda en De Munnik uit elkaar

Acda en De Munnik Beeld ANP
Acda en De MunnikBeeld ANP

Thomas Acda en Paul de Munnik gaan uit elkaar. De popzangers maakten dat dinsdagavond bekend in De Wereld Draait Door. ,,Het is klaar, het is tijd. Met het laatste programma hebben we echt iets moois en groots gehad. Om dat te bewaren is het verstandig om er na 20 jaar mee op te houden'', zei Acda. 'Straks zijn we 60 en zijn we ons hele leven Acda en De Munnik geweest', voegde De Munnik er aan toe.

De Munnik heeft het initiatief genomen om uit elkaar te gaan. 'Tijdens een gesprek hadden we het over wat we na het komende theaterprogramma zouden doen', verklaarde Paul de Munnik. 'Toen zei ik: ik hoef niet zo nodig daarna weer iets te maken. Het was een triest moment, maar het was oké', legt de zanger uit in DWDD. Acda heeft het er lastiger mee. 'Ik hou zo van touren.'

Acda en De Munnik gaan komende tijd met een afscheidsconcert langs de theaters. Die begint in november en eindigt volgend jaar maart. Het is nog niet bekend waar ze dan optreden.

Acda en De Munnik leerden elkaar in 1989 kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1995 braken ze door met het theaterprogramma Zwerf'On. Het lied Niet of Nooit Geweest uit 1998 bereikte de tweede plaats van de hitlijsten. Het Regent Zonnestralen staat steevast bij de beste 100 liedjes in de Radio 2 Top 2000. Volgens hun management hebben Acda en De Munnik in totaal ongeveer 2 miljoen albums verkocht.

Acda en De Munnik werkten ook samen met de groep Van Dik Hout. Samen vormden ze de band De Poema's. Hun nummer Zij maakt het verschil uit 2001 bereikte de eerste plaats van de Top 40. Mijn Houten Hart was 2 jaar eerder ook een hit. Het duo won in 1997 een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. De hoofdprijs, de Gouden Harp, kregen ze in 2002. Verder wonnen ze in 1999 twee Edisons, voor het album Naar Huis en als beste Nederlandse popgroep.

Acda zelf kreeg aan het begin van zijn carrière, in 1993, De Belofte, een tweejaarlijkse prijs voor theatertalenten. Acda is behalve zanger ook acteur. Hij speelde in de voetbalfilms All Stars (1997) en het vervolg Old Stars (2011). Ook was hij te zien in de tv-series All Stars, Penoza en Flikken Maastricht en in de film Alles is liefde. Voor zijn rol in die laatste film won hij in 2008 een Rembrandt Award voor beste acteur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden