Abu Dhabi wil meer te bieden hebben dan olie, kamelen en gesluierde vrouwen

 'Fountain of Light' van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Beeld AP
'Fountain of Light' van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.Beeld AP

Het Louvre is vanaf dit weekend niet alleen te bezoeken in Parijs, maar ook in Abu Dhabi. De dure dependance oogst veel kritiek, maar krijgt ook lof. 'Revolutionair wat daar gebeurt.'

Henny de Lange

Op kunstreis naar Abu Dhabi, als alternatief voor Parijs of New York? Binnen tien jaar wil het emiraat aan de Perzische Golf tot de culturele hotspots van de wereld horen. Met als bruisend middelpunt het Saadiyat-eiland, waar zaterdag een spectaculaire dependance van het Louvre in Parijs open ging voor het publiek. Louvre Abu Dhabi markeert het begin van een 'culturele revolutie', zegt Michael Huijser. Grote woorden? "Van dat kaliber is het wel."

Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, werkte van 2011 tot 2013 in Abu Dhabi, waar hij onder meer directeur was van Manarat Al Saadiyata, een grote kunsthal op het Saadiyat-eiland. Op dit eiland zullen de komende jaren naast het Louvre-filiaal nog drie musea verrijzen: een dependance van het Guggenheim Museum in New York, het Zayed National Museum en een maritiem museum dat onder water komt te liggen. Verder komt er ook nog een centrum voor theater, muziek en dans. Stuk voor stuk zijn het iconische ontwerpen van de wereldberoemde architecten Jean Nouvel, Frank Gehry, Tadao Ando en Zaha Hadid. En dat alles in een setting van paradijselijke strandresorts, elegante boulevards en luxe winkelstraten. Miljarden oliedollars worden geïnvesteerd in dit 'kunsteiland' om te laten zien dat de Golfregio meer te bieden heeft dan olie, woestijn, kamelen en gesluierde vrouwen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Enkele beelden uit de vitrines. Beeld AFP
Enkele beelden uit de vitrines.Beeld AFP

Mona Lisa

De Franse president Macron kwam eerder deze week het Louvre-filiaal officieel openen. Er werd gegrapt dat hij misschien de Mona Lisa, het absolute topstuk van het Louvre, had meegenomen om de - lucratieve - samenwerking te bezegelen. Ruim tien jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt voor het Louvre-filiaal als onderdeel van een handelsakkoord, waar ook wapenleveranties deel van uitmaken. Duizenden kunstkenners tekenden een petitie, waarin ze het Louvre ervan beschuldigden zijn ziel te verkopen door kunstschatten voor langere tijd uit te lenen. Later volgden ook protesten tegen de beroerde omstandigheden en hongerlonen waarvoor buitenlandse arbeiders moesten werken aan het kunstpaleis.

Voor het Louvre en nog twaalf andere Franse musea levert de deal veel geld op. Abu Dhabi investeerde niet alleen 560 miljoen euro in het gebouw, maar betaalt alles bij elkaar de komende dertig jaar ook nog bijna een miljard euro voor het gebruik van de naam Louvre, het lenen van vele honderden kunstwerken en de hulp bij het organiseren van exposities.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Galerieruimte. Beeld AP
Galerieruimte.Beeld AP

Adembenemend gebouw

Critici mogen snerend spreken van een megalomaan prestigeproject en 'Las Vegas op een zandvlakte', Jean Nouvel ontwierp wel een adembenemend gebouw. "Alleen de architectuur is al een bezoek waard", zegt Huijser. Het complex is ontworpen als een museale stad met 55 gebouwen die deels boven water zweven. Betoverende blikvanger is de kantwerkachtige koepel met een diameter van 180 meter, waardoor het licht in plasjes, spatjes en druppels naar binnen 'regent'.

Huijser vindt het opvallend dat het nieuwe museum niet alleen werken toont van tal van beroemde kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh en Piet Mondriaan, maar ook de culturen van de wereld en wederzijdse beïnvloeding van beschavingen in beeld brengt. Er is een tentoonstellingsruimte waarin een oude Koran, een gotische Bijbel en een Torah uit Jemen naast voorwerpen uit boeddhisme en taoïsme liggen. Ook wordt cultureel erfgoed uit Mesopotamië getoond, wat volgens hem aangeeft dat het museum meer wil zijn dan een etalage van geïmporteerde topkunst uit Frankrijk, en ook een verbinding wil leggen met de regio.

Censuur

Er is de afgelopen jaar ook veel geïnvesteerd in de scholing van lokaal museumpersoneel. Huijser: "Uit alles blijkt dat Louvre Abu Dhabi een topmuseum wil zijn. Eerder haalden ze topuniversiteiten als de Sorbonne en New York University naar Abu Dhabi. Ook hebben ze met de Cleveland Clinic de wereldtop in huis op het gebied van gezondheidszorg. Nu doen ze dat met kunst. Het is revolutionair wat daar gebeurt."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 Genodigden lopen door de hal langs een sculptuur van de Italiaan Giuseppe Penone. Beeld AFP
Genodigden lopen door de hal langs een sculptuur van de Italiaan Giuseppe Penone.Beeld AFP

Onduidelijk is of bij de keuze van kunstwerken uit de Franse museumdepots censuur is toegepast. "Politiek, religie en bloot liggen gevoelig", weet Nat Muller, ook uit eigen ervaring. Ze maakt als curator Midden-Oosten geregeld tentoonstellingen over hedendaagse kunst voor kunstbeurzen in Dubai en Sharjah. Een kunstwerk van historische landkaarten waarop 'Perzische Golf' stond vermeld, bleek ontoelaatbaar. De visitatiecommissie dreigde de hele tentoonstelling af te blazen, als 'Perzisch' niet veranderd werd in 'Arabisch'. Een video-installatie mocht niet worden getoond, omdat er een bierflesje was te zien.

Vaak is het volgens Muller willekeur of er al dan niet wordt ingegrepen. Dat is ook de ervaring van Huijser, die meemaakte dat er champagne werd geschonken op een bijeenkomst. "Maar de flessen kwamen pas tevoorschijn ná het vertrek van de koninklijke familie."

Het licht druppelt door het dak het museum in. Beeld AFP
Het licht druppelt door het dak het museum in.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden