Review

Aarsmans fascinatie voor raketten en roomsoezen

Hans Aarsman: Het engeltje dat op mijn tong pieste. De Verbeelding, Amsterdam; geb. 64 blz, ¿ 34,50.

AREND EVENHUIS

Om de rakettten bekommerde hij zich gaandeweg steeds minder, en ook eten verloor zijn belangstelling: “Wat zagen de mensen toch in dat tafelen, zo bijzonder was het toch niet wat ze op hun bord kregen?”

Aarsman schrijft dat in 'Het engeltje dat op mijn tong pieste', een boekje dat hij in opdracht van het 125-jarig bestaan van de firma Buteressence schreef en samenstelde. Aarsman is een beetje tegenstrijdig wat zijn queeste over eten betreft, want wie hem kent weet dat je hem geen groter plezier doet dan hem een stamppot met zoveel mogelijk kuiltjes jus voor te zetten. Hij besluit zijn boekje nota bene met de gegrilde lamsbout, lofsla, appel en gebakken aardappels die een vriendin hem bereidt: “Er kwam een onbekend gevoel in mijn mond, sappig en tintelend tegelijk.”

'Het engeltje dat op mijn tong pieste' is geen hemelbestormend maar wel een curieus fotoboekje geworden, waarin eten en ruimtevaart volstrekt willekeurig bijeen komen. Hij snuffelde in diverse foto-archieven, voornamelijk het Spaarnestad Fotoarchief, en zette zijn vondsten achter elkaar, zonder zichtbare samenhang. Van de 'ontruiming clubhuis Eerste Nederlandse Raketclub' in 1958 tot een bruine bonen met spek keurende kapitein uit 1935, een 'onbekend lanceerplatform', de uitgestalde 'jaarconsumptie van een Amerikaans gezin', een theezetwedstrijd in de jaren zestig, de beer van Circus Boltini die in 1962 een vrouw bijt, 'behouden thuiskomst van Apollo IX-bemanning', 'wereldkampioen luipaardjagen', 'hoe men uit een kopje drinkt', de 'kinderbeker van de auteur', stomende zuurkoolfabrieken als uitlaten van raketmotoren en de foto van een piekfijn opgetaste kolenberg ofwel 'de jaarlijkse zuurkoolcampagne' van 1938 in Zuid-Scharwoude.

Verrukkelijk nutteloos, deze beelden - de jubilerende opdrachtgever had voor dit geschenk wèl een iets navenantere prijs kunnen verzinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden