Koken met KarinAardappelsalade

Aardappelsalade (met sauce gribiche)

Beeld Trouw

Waar hebben mensen behoefte aan als ze na wekenlange corona-ophokplicht weer naar buiten mogen? Aan nieuwe dingen. Zie de enorme rijen toen Ikea weer open ging. Dranghekken en bewakers bleken nodig om de hordes druppelsgewijs het woonwarenhuis in te laten, op jacht naar een nieuwe bank of afwasborstel. Maar ook in het hogere segment was het raak: de Amsterdamse PC Hooftstraat veranderde in één lange rij toen de nieuwe Louis Vuitton-winkel geopend werd. Uren wachten voor een nieuwe handtas. Waarom zou je?

Ook ik heb heus zin in nieuwe dingen, maar ik hoef geen nieuwe Billy of Klippan, laat staan een designertas. Bij mij gaat het altijd over eten. Lenteprimeurs zoals asperges, spinazie, bospeentjes en jonge sla, dáár heb ik onbedaarlijke zin in. Of nieuwe, jonge aardappeltjes, zo vers dat je de schil er bijna af kunt kijken. Alleen even omschudden met een beetje boter en knisperzout, pure verrukking.

Beeld Karin Luiten

Is het al tijd voor de opperdoezer ronde? Nee, helaas, die is er pas in juni, nog even geduld.

Geduld, alwéér geduld. Daar grossieren we de afgelopen maanden in. Mijn voorraad berusting en lijdzaamheid begon op te raken. Dus kocht ik krieltjes. Dat zijn kleine aardappeltjes waar je eveneens gerust de schil van kunt eten. Dat scheelt een hoop werk. Sterker nog, koop vooral geen geschrapte krieltjes, die smaken naar niks.

Omdat ik nog gekookte eieren over had, maakte ik er een sauce gribiche bij. Dat is een Franse klassieker die lijkt op remoulade, maar dan niet met mayonaise van rauw ei, maar met hardgekookt ei. Handig voor wie behalve corona ook bevreesd is voor salmonella.

Veel belangrijker: de saus is erg lekker. Hij wordt traditioneel geserveerd bij koud vlees of vis, maar ik maakte er lauwwarme aardappelsalade mee, en daar at ik zielsgelukkig mijn vingers bij op. Als hoofdgerecht voor 2 personen of als bijgerecht voor 4. Lekker bij gegrilde vis of een gebakken worstje. Of met een (tomaten)salade erbij.

Zelf maken, nodig voor 2-4 personen:

500 g krieltjes met schil

Sauce gribiche:
2 eieren
25 ml olijfolie
1 eetl gehakte zure augurk
1 eetl kappertjes
1 eetl Dijonmosterd
1-2 eetl (wittewijn)azijn
1 volle eetl gehakte peterselie (of dragon of bieslook of kervel)
zout & peper uit de molen

Tip

Er zijn vier sauzen die erg op elkaar lijken en vaak door elkaar gehaald worden: remoulade (op basis van mayonaise met mosterd), ravigote (niet met mayonaise maar met vinaigrette), tartaarsaus (met pittige mayonaise maar zonder mosterd) en gribiche (met hardgekookte ei en mosterd). Maar kappertjes, augurk en verse kruiden zitten er altijd bij, soms ook gesnipperde sjalot.

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden