Aage M's 'Nachten met de thermische lans'

Legendarische criminelen en fameuze boeven staan centraal in de nieuwe negendelige serie 'Hoge Bomen', het biografieprogramma van AVRO-presentator Pieter Jan Hagens. De reeks, dit keer getiteld 'Hoge Bomen in de Misdaad', is vanaf vandaag te zien op Nederland 2.

In de eerste aflevering een portret van meesterkraker én vrouwenliefhebber Aage M. Pieter Jan Hagens sprak voor dit verhaal met zoon Aage jr, ex-vriendin Henny en voormalige maten uit 'het milieu'.

In de jaren zeventig is Aage de schrik van de bankwereld. Geen kluis is veilig voor hem. Zijn geheim: de thermische lans, een gloeiend hete ijzeren staaf die door het dikste metaal heen brandt. Na tal van geruchtmakende kraken waarmee hij miljoenen buit maakt, wordt Aage gearresteerd, om vervolgens op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de Leeuwarder strafgevangenis. Vanaf zijn onderduikadres begint hij doodleuk een relatie met een agente. De affaire haalt uitgebreid de pers en het halve land gniffelt om deze stunt.

Als de politie hem alsnog oppakt, is Aage inmiddels een Bekende Nederlander. Het boek 'Mijn Nachten met de Thermische Lans' verschijnt en hij neemt zelfs een lied op. Na zijn vrijlating belooft hij in een tv- interview met Willem Duys te breken met zijn criminele verleden.

Het lukt hem niet. Als uitbater van een seksclub in Zeeland, raakt hij opnieuw aan lager wal. Met gokken verliest hij grote hoeveelheden geld. Het leven van Aage eindigt zoals het al vroeg was begonnen: in de gevangenis.

Aage M. sterft in 1985 op 43- jarige leeftijd aan darmkanker. Vrienden betalen zijn begrafenis. Naar verluidt had Aage geen cent meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden