Timothée Chalamet excelleert als Woody Allens alter ego in ‘A Rainy Day In New York’. Vooral de neiging om elke twijfel uit te spreken en eindeloos door te neuzelen over zijn onzekerheden.

FilmrecensieA Rainy Day in New York

‘A Rainy Day in New York’ is een lichtgewicht Woody Allen, maar perfect in balans

Timothée Chalamet excelleert als Woody Allens alter ego in ‘A Rainy Day In New York’. Vooral de neiging om elke twijfel uit te spreken en eindeloos door te neuzelen over zijn onzekerheden.

‘A Rainy Day in New York’
Regie: Woody Allen
Met Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law
★★★★☆

Je kunt bij iemand die op z’n 83ste nog films maakt, terugverwijzen naar hoogtepunten van veertig jaar geleden en dan concluderen dat zijn nieuwe film het daar niet bij haalt, maar dat voelt niet terecht. Ik waag me graag aan een andere stelling: Woody Allen is in topvorm. Ook al is hij in de VS door beschuldigingen (maar geen veroordelingen) van seksueel wangedrag persona non grata.

Dat lag dus niet aan de film. ‘A Rainy Day in New York’ heeft alles wat je graag ziet in een Woody Allen: een regenachtige dag in New York, een stuntelende wijsneus die het leven op papier prima begrijpt, maar er in werkelijkheid een schattige puinhoop van maakt en een ontluikende liefde. In de regen.

De Woody Allen van dienst wordt gespeeld door Timothée Chalamet en het moet gezegd dat hij Allens tics perfect beheerst. Vooral de neiging om elke twijfel uit te spreken en eindeloos door te neuzelen over z’n onzekerheden, terwijl hij van loungebar naar loungebar slentert, allemaal in die neurotische biotoop rond Central Park. De plek met het grootste aantal psychiaters per vierkante meter.

Zijn vriendinnetje namelijk, gespeeld door Elle Fanning, zou kort een gelauwerd schrijver interviewen, maar het interview wordt langer en langer. Vooral omdat de gelauwerde schrijver en later zijn publiciteitsagent en weer later een beroemd acteur, het jonge meisje wel zien zitten.

Dit is een spel dat Allen volledig beheerst. Natuurlijk: de film is frivoler dan veel van z’n eerdere films. Maar moet iemand van 83 serieus nog op het scherpst van de snede film maken? Natuurlijk was ‘Zelig’ in 1983 zo goed dat de film waarschijnlijk op de Olympus door Zeus zelf is bedacht en was ‘Manhattan’ in 1979 een prachtige liefdesverklaring aan de liefde en aan de stad New York en lijkt deze nieuwe film in vergelijking daarmee een lichtgewicht. Maar bij boksen vecht een zwaargewicht ook niet tegen een lichtgewicht. Dit is Woody Allen anno 2019. En in de categorie lichtgewicht, in de ring, houdt A Rainy Day in New York zich uitstekend staande.

Als hoofdpersoon Gatsby Welles bijvoorbeeld een cultuurfestijn van zijn dominante moeder een ironisch tintje wil geven door tussen de Manhattan socialites met een speciale gast te arriveren, ontstaat er een persoonlijk gesprek, van vrouw tot man, waarin Gatsby voor het eerst z’n echte moeder te zien krijgt. Waardoor hij in één avond jaren wijzer wordt. Zo zijn er meer slimme scènes die de film gewicht geven.

De regisseur is alweer in Spanje aan het filmen, maar het is duidelijk dat geen enkele plek op de wereld voor hem ooit de rol van New York kan vervullen. De stad is zijn Olympus.

Lees ook:

Interview met Woody Allen: ‘De liefde is te ingewikkeld’

Na #MeToo-ophef komt ‘A Rainy Day in New York’ alsnog uit. Allen is al 83 en ervaren, maar dat maakt de liefde niet per se gemakkelijker. ‘Eén persoon is al ingewikkeld, laat staan twee.’

‘Het moet geen heksenjacht worden’, zei Woody Allen. Hoezo heksenjacht?

Ronan Farrow bracht de Weinstein-affaire aan het rollen. Voor hem is het persoonlijk. Zijn vader Woody Allen is ook zo’n machtige man die wegkomt met seksueel wangedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden