Muziekbeleving

8D-muziek: een trompe-l’oreille voor de een, zum Kot­zen voor de ander

Iris Kroes Beeld 7L Photography
Iris KroesBeeld 7L Photography

Een vrolijke beat zweeft door de ruimte. Verplaatst zich van links naar rechts. Een zangstem klinkt het ene moment fluisterend dichtbij en dan weer ver weg alsof de zangeres is weggelopen. Het lijkt alsof de muziek in een concertzaal wordt gespeeld. Maar in werkelijkheid komt de 8D-versie van het nummer ­‘Ilomilo’ van Billie Eilish uit een kop­telefoon. De D staat voor dimensionaal.

Saskia Bosch

Een nummer met acht dimensie, dat is natuurlijk klinkklare onzin want voor ­zover wij weten zijn er maar drie dimensies. Maar 8D is de term waarmee muziek wordt aangeduid, waarbij het geluid zo is gemixt dat het lijkt alsof de muziek overal om je heen is. Alsof je in je eentje in een concertzaal zit en de band of het orkest overal om je heen staat. Geen trompe-l’oeil dus maar een trompe-l’oreille. 8D verhoudt zich tot een normale song als een 2D-film tot een 3D-film; het levert een ruimtelijker luisterervaring op. Om het ­effect te ondergaan, moet je de muziek wel met een koptelefoon beluisteren.

Nieuw is de techniek niet. De Franse uitvinder Clément Ader experimenteerde er al in 1881 mee. In de jaren zeventig maakte 8D, toen ‘binaural audio’ genoemd een comeback en bracht Lou Reed als eerste een plaat (‘Street Hassle’) uit waarop deze techniek werd gebruikt. Nu we vanwege de coronacrisis niet naar concerten kunnen en toch op zoek zijn naar een ­intense muziekbeleving, is 8D opeens weer helemaal hot.

Zo heeft het YouTube-kanaal 8D Tunes van de Colombiaanse student Samuel Correa 6,7 miljoen abonnees en honderden miljoenen views. De 8D-versie van het Billie Eilish nummer ‘Ilomilo’ gaf het laatste zetje voor een doorbraak naar een groot publiek. Inmiddels wemelt het internet van de 8D-muziek. Niet alleen popmuziek, maar ook klassieke stukken en natuurgeluiden worden momenteel in een 8D-jasje gestoken.

Zangeres Iris Kroes, die in 2012 ‘The voice of Holland’ won, is de eerste Nederlandse artiest die een 8D-nummer heeft uitgebracht. “Een paar weken geleden gingen op WhatsApp fragmenten rond van 8D-nummers. Toen zei Heleen Roosdorp, een bevriende zangeres: zullen wij dit ook doen?”, legt Kroes uit. Zo ontstond ‘Brighter Day’, een 8D-duet tussen beide zangeressen.

Het nummer heeft Kroes een hausse aan publiciteit opgeleverd. “Normaliter huur ik pluggers en promotors in om een nummer onder de aandacht te brengen. Voor dit nummer hebben we geen promotie ingehuurd, maar op eigen kracht alles opgezet en toch wil iedereen er meer over weten.” Ook fans reageren massaal op het 8D-experiment van Kroes. “Laatst kreeg ik een bericht van iemand die schreef: ‘Ik heb het nummer gespeeld voor mijn bejaarde ouders, die wisten niet wat ze hoorden!’. Het zegt iets over 8D en de beleving die je ermee kunt creëren.”

Toch zal niet iedereen plezier aan 8D-muziek beleven. Sommige luisteraars worden duizelig of zelfs misselijk bij het luisteren van een 8D-track. Voor hen is de nieuwste hype niet zozeer muziek om bij weg te dromen maar muziek om van te kotsen. Letterlijk.

Lees ook:

Ook een computer kan een ‘ziel’ in een liedje stoppen, wil AI-Songfestival laten zien

Kenners weten het zeker: artificiële intelligentie (ai) gaat het komende decennium heel groot worden in de popmuziek. Wat staat ons te wachten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden