Nalatenschap

8000 tekeningen van Peter van Straaten straks te bewonderen in het Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson museum in Amsterdam verwerft duizenden tekeningen van Peter van Straaten, de trefzekere chroniqueur van de dagelijkse sleur.

Peter van Straaten. Dagelijks leven Beeld Collectie Allard Pierson Museum
Peter van Straaten. Dagelijks levenBeeld Collectie Allard Pierson Museum

Hij kon als geen ander het menselijk tekort in beeld en woord vastleggen. In zijn kenmerkende krasserige stijl tekende Peter van Straaten rake scènes uit het dagelijks leven, immer voorzien van een trefzeker citaat. Maar liefst 8000 van deze tekeningen komen terecht in de collectie van het Allard Pierson in Amsterdam, dat de nalatenschap van Van Straaten heeft verworven – de tekenaar overleed in 2016.

“Sleur, dat is wel het centrale thema van het werk”, zegt conservator Jos van Waterschoot. Huwelijkse sleur, gekonkel op kantoor en gerommel met seks. Nog ieder jaar worden de tekeningen, die sinds 1988 dagelijks verschenen in Het Parool, gebundeld in de succesvolle ‘Zeurkalender’. “Ze zijn tijdloos, een tekening van dertig jaar geleden doet nauwelijks gedateerd aan”, vindt Van Waterschoot. “Zijn weduwe Els Timmerman heeft ze allemaal op thema gerubriceerd en in mapjes gedaan met titels als ‘vrouwenpraat’, ‘kroegscènes’, ‘kinderen en ouders’, ‘vergaderingen’ of ‘hoeren’.”

null Beeld

‘Vader en Zoon’

De conservator had al contact over de nalatenschap toen Van Straaten nog leefde. Destijds ging de hele collectie ‘Vader en Zoon’ naar het museum, de strip die Van Straaten in de jaren zeventig en tachtig tekende voor Het Parool. Dat ging om 6000 stuks. Nu volgt de rest. De tekenaar wilde graag dat zijn nalatenschap zo veel mogelijk bij elkaar zou blijven. “Er zit ook veel onbekend werk bij”, zegt Van Waterschoot. “Van Straaten maakte rechtbanktekeningen en illustraties voor jaarverslagen. En er is vroeg werk, vogeldagboekjes die hij als jongen bijhield. Dat zijn nog eens 4000 tekeningen. In totaal komt de Van Straatencollectie op 18000 items.”

Tentoonstelling

De conservator is er al uren zoet mee geweest en is nog lang niet klaar. In 2021, vijf jaar na het overlijden van de tekenaar, zal er een tentoonstelling worden gehouden. Waarom Van Straaten koos voor het Allard Pierson? Het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam heeft veel strips en geïllustreerde boeken in de collectie, dus daar past zijn werk goed bij. En het is natuurlijk een prachtig bezit, want de populariteit ervan vertoont nog geen slijtage. “Ik kan geen expositie bedenken waarvoor er geen toepasselijke Van Straaten te vinden is”, lacht Van Waterschoot.

De collectie is deels een schenking van de erfgenamen en werd deels betaald door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Vrienden van het Allard Pierson.

Lees ook:

Peter van Straaten tekent rake schetsen van het Binnenhof

Met de verkiezingen in aantocht is een blik op de politieke spotprenten van Peter van Straaten extra leuk.

Illustrator Peter van Straaten overleden

Van Straaten werd bekend als tekenaar van cartoons en politieke prenten. Hij werd 81 jaar. De door velen geliefde tekenaar was al geruime tijd ziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden