Rembrandt

717 miljard pixels; Rijksmuseum zet meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht online

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door nieuwe fotografie is De Nachtwacht is nu te bewonderen in ‘ultra high resolution’. Een wereldprestatie, zeggen experts.

Robin Goudsmit

Elke penseelstreek, alle minuscule pigmentdeeltjes en ieder petieterig barstje: vanaf nu is De Nachtwacht van Rembrandt tot in de kleinste details te bekijken op een nieuwe foto. Het beeld dat is gemaakt telt maar liefst 717 gigapixels, oftewel 717 miljard pixels. Daarmee is het volgens het Rijksmuseum de meest gedetailleerde foto die ooit van een kunstwerk is genomen.

Eigenlijk bestaat het beeld uit 8439 foto’s die zijn gemaakt op een afstand van 13 centimeter van het doek. Door die foto’s te combineren ontstond een nieuwe haarscherpe afbeelding. Het hele project nam twee jaar en acht maanden in beslag.

Met de nieuwe foto hebben onderzoekers veel meer nieuwe data over het schilderij tot hun beschikking, stelt wetenschapper Rob Erdmann van het Rijksmuseum. “Alsof je een trektocht maakt in de Grand Canyon en de geologische aardlagen ziet.”

Op de website van het Rijksmuseum kun je de foto zelf bekijken en inzoomen. De nieuwe foto maakt deel uit van Operatie Nachtwacht, een lange periode van onderzoek en restauratie. Later deze maand begint het Rijksmuseum aan een nieuwe missie: dan wordt het doek op een nieuw aluminium spanraam opgehangen. Daarmee wil het museum rimpelingen wegwerken die in de linker bovenhoek zijn ontstaan.

Lees ook:

Nooit eerder ontdekte schets van De Nachtwacht toont hoe zelfverzekerd Rembrandt zijn compositie opzette

Onder de verflagen van De Nachtwacht is een nooit eerder ontdekte schets gevonden. Die laat zien hoe zelfverzekerd Rembrandt zijn compositie opzette. ‘Hij doet het meteen in het net.’

De Nachtwacht is flink gegroeid en is weer precies zoals Rembrandt hem schilderde

De Nachtwacht is weer compleet. De stukken die er in 1715 oneerbiedig van afgesneden werden, zijn gereconstrueerd door een computer die leerde schilderen als Rembrandt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden