Review

1998 was een topjaar in de Languedoc-Roussillon

Het wijnverhaal van deze maand komt rechtstreeks uit de Languedoc-Roussillon. Dit zuidoostelijke deel van Frankrijk heeft zich ontwikkeld tot een bron van smakelijke wijnen. De doorbraak is gekomen met het uitstekende jaar 1998. Verrassend misschien, je zou denken dat dit weldadige mediterrane klimaat altijd goede wijnen op zou leveren. Maar er is wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen de verschillende wijnjaren in deze streek. Ook hier kan het in september, bij de oogst, flink regenen. In 1999 gebeurde dat ook, en zware hagelbuien maakten de schade op sommige plaatsen nog erger.

Ronald de Groot

Het succes van 1998 heeft veel te maken met de kleine oogst van dat jaar. Die leverde mooie rijpe en geconcentreerde druiven op. Maar er is ook flink geïnvesteerd; aardig wat door rijke lieden van buitenaf. Wijnbedrijven worden opgekocht door Zwitsers, Belgen, en zelfs Nederlanders, zoals Hans Walraven, die zijn Nederlandse Wijnbeurs te gelde maakte en inmiddels twee domeinen in deze streek bezit, De la Jasse en Camplazens. Nogal wat plaatselijke wijnboeren zitten in de tang bij de lokale boerenleenbank -de Crédit Agricole- en de Cave Coopérative. Ze verdienen nét genoeg om te overleven, maar te weinig om serieus in hun bedrijf te kunnen investeren. Een vicieuze cirkel.

Door deze grote verschillen kun je de wijnen van de Languedoc niet over één kam scheren. Er worden zeer bijzondere -en dure- wijnen gemaakt, maar ook goedkope niemendalletjes, die de moeite van het proeven niet waard zijn. Niet alleen de wijnkwaliteit biedt veel variatie, ook de aangeplante druivenrassen en typen wijngaarden. We vinden hier prachtige klassieke, zuidelijke wijnen, in de stijl van zuidelijke Rhônewijnen, maar ook fruitige en soepele, heel modern gemaakte wijnen, op basis van druiven als merlot of cabernet-sauvignon. Een echte goudmijn, die vooral in de jaargang 1998 zeer smakelijke wijnen heeft opgeleverd.

Saint-Jean de Conques 1998

Saint-Chinian

Noordman, fl12,75

Saint-Chinian is een van de grotere appellations van de Languedoc. De wijngaarden liggen nagenoeg ideaal: op de uitlopers van het Centraal Massief, tussen de 200 en 500 meter hoog. Ook hier was '98 een topjaar, al valt dat in dit gebied, waar de kwaliteit (in rood en rosé) toch al hoog is, minder op. Een slechte vruchtzetting in mei '98 gaf aanleiding tot lage opbrengsten. Weinig druiven rijpen beter en geven wijnen met meer concentratie en rijp fruit. Deze '98-er, afkomstig van de hogere wijngaarden van de appellation, heeft mooi sap, met breedte, reserve, een klassieke stijl, complex, met zachte tannines, super.

Château de Laurens 1998

Faugères

Gastrovino, fl12,25

Faugères vinden we direct ten oosten van Saint-Chinian. De hellingen zijn hier iets hoger en steiler, met meer stenen. Faugères is een kleinere appellation, die een paar succesvolle boeren herbergt. Hun succes werkt aanstekelijk, en steeds meer wagen de stap van lid van de plaatselijke coöperatie tot onafhankelijk wijnboer. Onlangs nog maakten er drie deze overstap. Deze ontwikkeling leidt tot een grotere diversiteit in interessante wijnen, die het warme karakter van de wijngaarden weerspiegelen. Dat karakter vinden we terug in deze Faugères, een mooi glas wijn, heel zwoel, met een verleidelijk karakter van confiture, rozemarijn en tijm, krachtig in de mond, met wat kersen en een lichte kruidigheid, iets stevig in de afdronk.

Domaine la Condamine Bertrand

Merlot 1998

Vin de Pays d'Oc

Bloem's Vinotheek, fl9,95

Het Domaine de la Condamine Bertrand had in de jaren negentig te lijden onder financiële problemen. De noodzakelijke investeringen bleven uit en de wijn moest ongebotteld aan de handel worden verkocht. Een nieuwe snelweg slokte nog eens een flink aantal hectaren van het wijngoed op. De strijd met de Franse staat over een passende vergoeding duurt al zes jaar. In 1998 werden nog maar 10.000 flessen op het domein gebotteld. Sindsdien is het domein nieuw leven ingeblazen door de zoon en de schoonzoon van de eigenaar. De zoon, inmiddels afgestudeerd als oenoloog, heeft zich geworpen op het wijnmaken. De schoonzoon, afkomstig van een groot handelshuis, heeft zich toegelegd op de verkoop. Inmiddels wordt alle wijn dit jaar weer op fles vanaf het domein verkocht, in totaal liefst 240.000 flessen. Een niet geringe prestatie, die veel te maken heeft met de kwaliteit van de wijnen, die soepel zijn, met een aangename dosis fruit. Van de liefst zeventien verschillende druivenrassen op het domein worden klassieke languedoc-wijnen gemaakt, en ook soepele landwijnen. De Merlot is zo'n sappige landwijn, met een lichte kruidigheid, nog een vleugje stevigheid, wat bitter, een vleugje room, redelijk toegankelijk, met lekker fruit.

Château de Sau 1998

Côtes du Roussillon

Dirck III, fl7,98

De Côtes du Roussillon loopt misschien iets achter op de Languedoc. Toch ontwaken ook hier de wijngoederen. Op de uitlopers van de Pyreneeën is het klimaat soms onbarmhartig, maar meestal zeer geschikt om wijnen te maken met een uitgesproken en krachtig karakter. De kunst is ook hier de opbrengsten te beperken. De verleiding om veel wijn te maken is altijd groot, omdat het op het eerste gezicht meer geld lijkt op te leveren. Te vrezen valt dat dit een politiek van de korte termijn is. De kracht van dit gebied zijn de smakelijke wijnen voor een redelijke prijs, rode wijnen die direct kunnen worden gedronken. Dat geldt in hoge mate voor deze kruidige en peperige wijn, die een open geur heeft, een zuidelijk karakter, heel jeugdig en soepel, met lekker zoet fruit na.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden