Coronavirus

1,5 meter is geen optie voor Pinkpop en Lowlands

null Beeld Ilse van Kraaij
Beeld Ilse van Kraaij

Kunnen we ons toch verheugen op muziek- en theaterfestivals? Ja, zeggen de meeste organisatoren, de verschillende coronascenario’s liggen al klaar. Maar bij Pinkpop en Lowlands hebben ze er een hard hoofd in; met de anderhalvemeterregel kunnen ze niets.

Pinkpop gaat niet door als mensen deze zomer nog steeds anderhalve meter afstand moeten houden. “Wij willen Pinkpop organiseren zoals Pinkpop bedoeld is”, zegt festivalmanager Niek Murray. “Met veel mensen op een groot veld de bes­te acts van de wereld zien. Voor vijfduizend mensen op stoeltjes lukt het niet, ook vanwege onze productiekosten.”

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vertelt een soortgelijk verhaal. “We hebben in 2020 voordat het festival werd afgelast alle zestigduizend kaarten verkocht. Die konden mensen meenemen naar dit jaar. Maar je kunt met zoveel mensen geen afstand houden, en het festival in tweeën of drieën opknippen is onbetaalbaar – veel artiesten komen ook maar één keer voordat ze doorgaan naar de volgende show.”

Spelbreker

Als buitenlandse artiesten niet kunnen komen, is dat nog wel overkomelijk, althans voor Lowlands. “Vergeleken met Pinkpop zijn wij een stuk minder afhankelijk van die ene Springsteen of Rammstein waar iedereen op een dag voor komt”, legt Van Eerdenburg uit. Lowlands is een soort tijdelijke stad waar ook nog zoveel andere dingen gebeuren.” Maar anderhalve meter is een spelbreker.

Of die afstand de komende maanden kan worden losgelaten, is nu nog niet duidelijk. En dat is een probleem, want festivals moeten in februari al aan de bak. Muziekfestivals moeten snel contracten afsluiten, maar zonder overheidsgaranties kunnen ze niks beginnen.“In tegenstelling tot winkels of horeca kunnen wij niet even snel schakelen als we twee weken van tevoren horen dat we open mogen”, zegt Murray. “We moeten mensen inhuren, contracten afsluiten met leveranciers, promotie maken.”

Daarom moet er volgens beiden een garantiefonds komen. “In Duitsland is dat er al”, vertelt Van Eerdenburg. “Daar is tweeënhalf miljard euro gereserveerd om kosten te vergoeden als de overheid toch op de stopknop moet drukken.”

Talent verdwijnt

Door snel te beginnen met ­afspraken maken, hopen de festivals ook een verdere leegloop van kennis in de branche te voorkomen. Murray noemt Boels, een van zijn belangrijkste leveranciers van sanitair, als voorbeeld. “Daar is een dame weggegaan die praktisch in haar eentje Pinkpop draaide.” Ook Lowlands is bang talent te zien verdwijnen. “Voor licht en geluid hebben wij normaal te maken met zestien projectleiders”, zegt de directeur. “Daarvan zijn er nog vier over. En dan is er de jongen die bij ons al het basiswerk overzag zoals hekken zetten en vloeren leggen. Hij stuurde een grote groep jonge jongens met weinig scholing aan. Nu heeft-ie een vaste baan bij de reclassering, terwijl ik hem eigenlijk keihard nodig heb.”

“Dingen moeten opnieuw worden geleerd door nieuwe teams. Ik verwacht veel langere vergaderingen en een gedetailleerdere voorbereiding. Het komt wel goed, maar niet met dezelfde vanzelfsprekendheid als in vorige jaren.”

Lees ook:

Evenementen 2021: 

Het Songfestival gaat door, in welke variant dan ook

Al het werk aan Pinkpop dat óók wegvalt

De afgelaste festivalzomer raakt niet alleen artiesten. Achter de schermen zijn tientallen bedrijven betrokken. ‘Pinkpop is een kleine stad op zich.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden