Shushi

Zware gevechten verwoesten strategische stad in Nagorno-Karabach

Een Armeense soldaat in Stepanakert, de hoofdstad van de regio Nagorno-Karabach waar al weken wordt gevochten. Beeld AP
Een Armeense soldaat in Stepanakert, de hoofdstad van de regio Nagorno-Karabach waar al weken wordt gevochten.Beeld AP
Redactie Trouw

De gevechten rond de strategisch belangrijke stad Shushi in de omstreden regio Nagorno-Karabach zijn flink opgelaaid. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt. De hoofdstad Stepanakert kwam de afgelopen nacht ook onder massaal raketvuur van Azerbeidzjaanse kant te liggen. Er waren verschillende luchtalarmen. “Samen met de verdedigers van ons vaderland zullen we tot het einde toe standhouden”, zei de leider van Nagorno-Karabach, Arayik Harutyunyan. De strijd gaat door tot ‘de dood’.

De autoriteiten van de stad zeiden op Facebook dat woonwijken willekeurig met raketten werden beschoten en dat de vernietiging verwoestend was. Er zijn geen slachtoffers.

Een woordvoerster van het Armeense ministerie van defensie in hoofdstad Jerevan bracht naar buiten dat de situatie rond Shushi bijzonder gespannen was. De strijdkrachten zouden volgens haar de situatie onder controle hebben en er alles aan doen om de vijand te verslaan. Azerbeidzjan stuurt naar verluidt nieuwe troepen om Shushi te veroveren.

De verwoestingen in Stepanakert, de hoofdstad van de regio Nagorno-Karabach, zijn groot na weken van zware gevechten. Beeld AP
De verwoestingen in Stepanakert, de hoofdstad van de regio Nagorno-Karabach, zijn groot na weken van zware gevechten.Beeld AP

Het ministerie van defensie in Azerbeidzjan beschuldigde Armenië ervan te hebben geschoten op Azerbeidzjaanse steden. Zaterdag meldde de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev opnieuw dat in Nagorno-Karabach meer grondgebied zou zijn veroverd, waaronder Shushi. Maar verovering van de stad wordt ontkend door de autoriteiten in Nagorno-Karabach.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zag Azerbeidzjan kort voor een mogelijke ‘overwinning’ in Nagorno-Karabach staan, zei hij na een telefoontje met Aliyev.

Broederstaat

De zware gevechten om Nagorno-Karabach zijn sinds 27 september gaande. Nagorno-Karabach, dat ongeveer 145.000 inwoners heeft, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties erkend als onderdeel van het overwegend islamitische Azerbeidzjan.

Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van ‘broederstaat’ Turkije in het conflict. Rusland is op zijn beurt de beschermende macht van Armenië.

Lees ook:

Driemaal een staakt-het-vuren, toch laait het geweld in Nagorno-Karabach steeds weer op

Azerbeidzjan lijkt aan de winnende hand in het conflict met Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach. Een vreedzame oplossing lijkt daardoor voorlopig niet aanstaande.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden