Oekraïne-oorlog

Zware gevechten in Kiev, Charkov, Cherson en Marioepol

Een Oekraïense burgerwacht helpt een vrouw die Kiev wil ontvluchten. De brug in een buitenwijk van de hoofdstad is door beschietingen verwoest. Beeld AP
Een Oekraïense burgerwacht helpt een vrouw die Kiev wil ontvluchten. De brug in een buitenwijk van de hoofdstad is door beschietingen verwoest.Beeld AP

De Russische invasie in Oekraïne is ontaard in een slag om grote steden en om de corridor van de Donbas naar de Krim.

Eric Brassem

Kiev, Charkov, Cherson en Marioepol waren gisteren het toneel van zware gevechten. De luchtalarmsirenes in de hoofdstad Kiev loeiden langdurig. Een gigantische colonne militaire voertuigen en voortgetrokken geschutsystemen blijft oprukken richting de stad. De eenheden proberen de stad ‘van alle kanten te naderen’, maar stuiten op hevig verzet, aldus het Oekraïense leger.

Gisteravond was er een grote explosie in de buurt van het treinstation in Kiev. Volgens Oekraïne werd die veroorzaakt door een Russisch projectiel dat uit de lucht werd geschoten; onbekend is of er slachtoffers zijn gevallen.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

In het al dagen belegerde Charkov, de tweede stad van Oekraïne, werd het centrale plein beschoten. De kantoren van de regionale politie en de gemeenteraad, en een universiteit werden geraakt. In de stad vielen binnen 24 uur tijd 21 doden en 112 gewonden. Ook werd melding gemaakt van gevechten nadat Russische parachutisten in de stad waren geland.

Kuststrook

Russische troepen belagen samen met milities uit de Oost-Oekraïense regio Donbas ook de zuidoostelijke stad Marioepol aan de Zee van Azov. Daar vielen veel gewonden door zware artilleriebeschietingen, meldde burgemeester Boitsjenko. Die zei ook dat de waterleiding was afgesneden, en dat het onmogelijk was om de omsingelde stad te ontvluchten.

Een door Russische artillerie verwoest universiteitsgebouw in Charkov.  Beeld REUTERS
Een door Russische artillerie verwoest universiteitsgebouw in Charkov.Beeld REUTERS

Russische troepen die vanaf het schiereiland de Krim zijn opgetrokken hebben inmiddels ook de havenplaats Berdjansk in handen gekregen Rusland lijkt er zo langzamerhand in te slagen om de hele kuststrook van de Zee van Azov onder controle te krijgen. Voor de inval voorzagen analisten dat Rusland de bedoeling had om een corridor over land te vestigen, vanaf de ‘volksrepublieken’ in de Donbas, waar pro-Russische rebellen het al sinds 2014 voor het zeggen hebben, naar de eveneens in 2014 door Rusland geannexeerde Krim.

Voor het eerst meldt Rusland gesneuvelden

Het schiereiland zou daarmee praktisch samengevoegd worden met Rusland, dat nu slechts bereikbaar is via een brug. Het idee dat Rusland met zo’n ‘beperkte’ invasie genoegen zou nemen is niet bewaarheid, maar mogelijk ziet Moskou bevriezing van die situatie bij het sluiten van een bestand wel als iets dat kan worden verkocht als een resultaat dat gezichtsverlies bespaart.

Ook aan de Zwarte Zeekust is een Russisch offensief gaande. De grote regionale havenstad Cherson is volgens het Russische ministerie van defensie ingenomen door Russische troepen. De stad met 285.000 inwoners ligt aan de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee. De burgemeester van Cherson bevestigde gisteravond laat dat de stad gevallen is, na hevige gevechten waarbij tientallen doden zijn gemeld. Het is de eerste grote regionale hoofdstad die de Russen volledig in handen hebben.

Bij de raketaanval op de tv-toren van Kiev werd afgelopen dinsdag onder meer een fitnesscentrum geraakt.  Beeld Reuters
Bij de raketaanval op de tv-toren van Kiev werd afgelopen dinsdag onder meer een fitnesscentrum geraakt.Beeld Reuters

Voor het eerst heeft het Russische ministerie van defensie cijfers gegeven over het aantal gesneuvelden. Bij de strijd zouden 498 militairen zijn omgekomen, en 1597 gewonden zijn gevallen. De Oekraïense president Zelenski sprak in een videoboodschap van bijna 6000 omgekomen Russische militairen. Bij de invasie zijn tienduizenden Russische manschappen betrokken.

Diplomatieke stappen

Op diplomatiek niveau werden gisteren ook meerdere stappen genomen. Bekend werd dat het overleg tussen Rusland en Oekraïne over een bestand vandaag zal plaatsvinden. Volgens de adviseur van Zelenski is de Oekraïense delegatie gisteravond vertrokken naar Wit-Rusland, waar het overleg – net als maandag – moet plaatsvinden.

Nadat Oekraïne maandag officieel EU-lidmaatschap heeft aangevraagd, heeft Georgië nu bekend gemaakt hetzelfde te gaan doen. Volgens de Georgische regering zal het de aanvraag vandaag indienen.

Ook kondigden de VS nieuwe sancties aan tegen zowel Rusland als Wit-Rusland; volgens de Amerikanen zal het nieuwe sanctiepakket voornamelijk de Russische defensie-industrie hard raken.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Russische militaire operatie gisteren veroordeeld, en Rusland opgeroepen zijn troepen daar direct weg te halen. 141 leden steunden de resolutie met die strekking, vijf stemden tegen en 35 landen onthielden zich van stemming.

Later op de avond veroordeelde de Franse president Emmanuel Macron in een toespraak de ‘leugens’ die door Rusland verspreid worden om een oorlog te rechtvaardigen. “Deze oorlog is geen conflict tussen het Westen en Rusland”, aldus de president. “Rusland is niet de aangevallene, Rusland is de agressor.”

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken hield ook een toespraak; daarin zei hij dat de VS de deur open willen houden voor een diplomatieke oplossing, maar dat dit moeilijk zal zijn zolang er geen sprake is van militaire de-escalatie.

Oorlogsmisdaden

Het Verenigd Koninkrijk heeft samen met 37 andere landen meldingen van mogelijke oorlogsmisdaden doorgestuurd naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dankzij deze stap kan het hof nu een officieel onderzoek openen naar oorlogsmisdaden begaan in Oekraïne.

Volg de laatste updates over de oorlog om Oekraïne in ons liveblog.

Lees ook:

De strijd om Kiev: ‘De Russen willen oprukken naar het centrum, daar gaat het om’

De strijd om Kiev lijkt in volle heftigheid los te barsten. Er zijn meerdere scenario’s, legt defensiespecialist Dick Zandee uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden