Robbeneiland

Zuid-Afrika is woest om de veiling van de sleutel Mandela’s cel

Nelson Mandela (links) en voormalig president Bill Clinton bezoeken de cel waar Mandela gevangen zat. Beeld AP
Nelson Mandela (links) en voormalig president Bill Clinton bezoeken de cel waar Mandela gevangen zat.Beeld AP
Trouw Redactie Buitenland

In Zuid-Afrika is grote beroering ontstaan door de geplande veiling van de sleutel van een cel waarin president en ANC-leider Nelson Mandela heeft vastgezeten. Zuid-Afrika noemt het onbegrijpelijk dat veilinghuis Guernsey’s meewerkt aan de verkoop van het historische voorwerp.

Oud-president Mandela is in Zuid-Afrika een nationale held. Hij verzette zich als activist tegen het apartheidsregime in zijn land, waar aan rassenscheiding werd gedaan. Mandela overleed in 2013 op 95-jarige leeftijd.

De sleutel is het pronkstuk van een veiling die op 28 januari moet plaatsvinden. Het voorwerp wordt naar verluidt verkocht door een voormalige gevangenisbewaker, Christo Brand. Het gaat om de sleutel van een gevangeniscel op Robbeneiland, waar Mandela jarenlang is vastgehouden.

Zuid-Afrika reageerde woest op de geplande veiling door het in New York gevestigde Guernsey’s. Minister van cultuur Nathi Mthethwa zei dat het veilinghuis “duidelijk op de hoogte is van de pijnlijke geschiedenis van ons land en de symbolische waarde van de sleutel”. Hij stelde dat het voorwerp eigendom is van het Zuid-Afrikaanse volk en niet van particulieren.

Het veilinghuis zegt dat de opbrengst voor een goed doel is, namelijk voor de aanleg van een herdenkingstuin en -museum rondom de begraafplaats van Mandela. Het was ook de oudste dochter van Mandela, Makaziwe Mandela-Amuah, die Guernsey's had benaderd om een veiling te organiseren.

Naast de sleutel van Mandela's cel worden nog 33 andere objecten van de legendarische leider geveild, waaronder een van zijn kleurrijke overhemden, cadeaus die hij ontving van Amerikaanse presidenten en spullen die door hem zijn gesigneerd.

Lees ook:

De roof van Robben Island Museum

Het moest een symbool worden van bevrijding. Maar elf jaar later zit het Robben Island Museum financieel aan de grond. Diefstal en mismanagement in een voormalige gevangenis.

Het leven van Mandela in jaartallen

Een overzicht van het leven van Zuid-Afrika’s eerste zwarte president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden