Onderzoek Loch Ness

Zou het monster van Loch Ness een gigantische paling zijn?

Onderzoeker Neil Gemmell maakte zijn bevindingen bekend bij het meer in Schotland. Beeld AFP

Is het een uit de kluiten gewassen meerval, een reusachtige haai, een geëvolueerde versie van een prehistorische slanghagedis of wellicht toch een stuk drijfhout? Al eeuwenlang wordt gespeculeerd over de identiteit van het monster van Loch Ness, dat in het grootste meer van Schotland zou leven.

‘Nessie’ is voor het eerst gespot in de zesde eeuw door een Ierse missionaris. Sindsdien hebben zich meer ‘getuigen’ gemeld en werden even zoveel verklaringen gezocht. Bijvoorbeeld in de jaren dertig van de 20ste eeuw toen er verschillende reizende circussen door het gebied trokken. Was het monster van Loch Ness soms een circusolifant die tijdens een pauze een plonsje in het meer nam?

Het monster inspireerde niet alleen schrijvers en filmmakers, maar ook wetenschappers. De Nieuw-Zeelandse geneticus Neil Gemmell denkt nu het mogelijke antwoord op het mysterie te hebben gevonden. Nessie zou wel­eens een gigantische paling kunnen zijn. Met zijn team onderzocht Gemmell 250 DNA-monsters uit het meer. Daarbij was het doel vooral om meer te weten te komen over de planten en dieren die er leven. De geneticus vond geen sporen van meervallen of steur, maar des te meer DNA van aal. “Onze gegevens laten hun grootte niet zien, maar de enorme hoeveelheid aan materiaal zegt dat we de mogelijkheid niet kunnen uitsluiten dat er gigantische palingen zijn in Loch Ness”, lichtte Gemmell de resultaten van zijn onderzoek toe.

Gary Campbell, een Schot die de registratie bijhoudt van mensen die denken het monster te hebben waargenomen – gemiddeld zo’n tien per jaar – is blij met de studie, zei hij tegen de BBC. Hij hoopt dat meer wetenschappers het leven in Loch Ness zullen bestuderen. Bang dat de laatste uitkomsten het toerisme zullen aantasten – het meer is goed voor zo’n miljoen bezoekers per jaar – is Campbell niet. “Het monster van Loch Ness is allang uitgegroeid tot een wereldwijd icoon.”

Lees ook:

Bestaan de monsters van de diepzee echt?

Zeemonsters, Familietentoonstelling (4+), t/m 21 sept. 2021 in het Maritiem Museum Rotterdam.

Mythische monsterdieren houden we graag in leven

Een tentoonstelling over dieren die niet bestaan. Of toch wel? In de verhalen over Nessie, yeti en eenhoorn zit toch een kern van waarheid. Bovendien: ‘De wereld is leuker als er monsterdieren zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden