Protesten

Zorgen over welzijn van de Iraanse Elnaz Rekabi, die klom zonder hoofddoek

De Iraanse Elnaz Rekabi kwam afgelopen weekend op de Aziatische kampioenschappen klimmen in actie zonder haarbedekking.  Beeld AFP
De Iraanse Elnaz Rekabi kwam afgelopen weekend op de Aziatische kampioenschappen klimmen in actie zonder haarbedekking.Beeld AFP

De Iraanse klimmer Elnaz Rekabi deed afgelopen weekend in Zuid-Korea zonder hoofddoek mee aan een wedstrijd. Sindsdien krijgen haar vrienden en familie geen contact meer met haar.

Isabel Bolle

Ze haalde net geen podiumplaats, maar de 33-jarige Iraanse Elnaz Rekabi stond afgelopen weekend tijdens de Aziatische kampioenschappen klimmen in Zuid-Korea alsnog volop in de belangstelling. Tijdens een van de onderdelen had Rekabi haar lange haar namelijk opgestoken in een paardenstaart, vastgehouden door een zwarte haarband, en niet bedekt met de bandana of hidjab die ze normaal draagt.

Hiermee brak de klimmer een belangrijke regel die geldt voor vrouwelijke Iraanse atleten: wie haar land vertegenwoordigt, ook al vindt de wedstrijd plaats buiten Iran, moet haar haar bedekken. Op sociale media werd Rekabi’s actie breed geïnterpreteerd als een solidariteitsverklaring met de protesten in Iran, waar ze zelf ook woont, die uitbraken na de dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini.

Amini werd vorige maand gearresteerd door de religieuze politie nadat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ zou hebben gedragen, en stierf volgens ooggetuigen kort nadat ze door agenten was mishandeld. Tijdens de demonstraties, die nu al weken aanhouden, doen veel vrouwen demonstratief hun hoofddoek af, in protest tegen de strenge kledingvoorschriften en tegen het regime. Mensenrechtenorganisaties schatten dat er inmiddels al meer dan tweehonderd mensen – zowel demonstranten als veiligheidstroepen – tijdens de protesten zijn gedood.

Paspoort en mobiel afgepakt

Rekabi’s keuze zonder hoofddoek te klimmen werd online door veel Iraniërs gevierd. Ze is de tweede bekende Iraanse atlete die Iran in het buitenland vertegenwoordigt zonder verplichte haarbedekking. Bokser Sadaf Khadem ging haar in 2019 voor, toen ze zonder hoofddoek aan een wedstrijd in Frankrijk meedeed. Uiteindelijk keerde ze niet terug naar Iran, uit angst gearresteerd te worden.

Vrienden en familieleden van Rekabi vrezen dat zij nu ook gevaar loopt aangehouden te worden. Volgens BBC Persian zijn Rekabi’s paspoort en mobiel na de wedstrijd afgepakt, en is ze met de rest van het Iraanse team vervroegd teruggekeerd naar Iran.

Dinsdag verscheen er een verklaring op haar Instagrampagina, waarin ze zich verontschuldigt voor “alle ongerustheid die ik veroorzaakt heb” en dat het niet dragen van een hoofddoek “niet met opzet was”, maar omdat ze onverwachts eerder moest beginnen aan haar wedstrijd.

Het is niet duidelijk of Rekabi de verklaring zelf heeft geschreven of dat ze gedwongen is deze online te zetten. De Iraanse regering dwingt arrestanten geregeld tot dergelijke ‘bekentenissen’. “Dat Instagrambericht heeft mensen nog bezorgder achtergelaten dan ze al waren”, vertelt de Iraans-Britse journalist Rana Rahimpour aan de BBC. “Het taalgebruik geeft de indruk dat ze onder druk is gezet om dit te zeggen.”

Lees ook:

Ook in Nederland knippen Iraanse vrouwen hun haren af: ‘We moeten de strijd doorzetten’

Uit solidariteit met vrouwen in Iran zetten ook vrouwen in Nederland de afgelopen dagen de schaar in hun haren.

De Iraanse Nika Shakarami (16) ging demonstreren, maar kwam niet meer terug

De dood van de 22-jarige Mahsa Amini was de vonk die de protesten in Iran aanvankelijk deed ontbranden. Maar nu het dodental toeneemt, worden meer jonge vrouwen symbool van de opstand.

Tennisser Peng Shuai ontkent beschuldigingen seksueel misbruik – in een interview onder toezicht

Tennisser Peng Shuai heeft haar bericht waarin ze partijbons Zhang Gaoli van verkrachting beschuldigde, zelf van Weibo gehaald. Ze heeft nooit iemand van seksueel misbruik beschuldigd, zegt ze in een interview met het Franse sportblad l’Équipe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden