Coronavirus

Zorgen nemen toe: achter de Alpen zal het virus niet blijven

Een vrouw met een mondkapje in de metro van Milaan.Beeld AP

Noord-Italië verkeert in de fase die de Chinese stad Wuhan een maand geleden doormaakte. Lukte het nu wel om het virus in te dammen?

De kans dat een gemiddelde Europeaan wordt besmet met het nieuwe coronavirus, is nog altijd beperkt. Maar de kans dat er elders in Europa nog zo’n infectiehaard komt als nu in Noord-Italië, is aanzienlijk. Dat zegt het Europees instituut voor de bestrijding van infectieziekten (ECDC).

In Noord-Italië steeg het aantal geïnfecteerden gisteren tot ver boven de tweehonderd en eiste het virus (Sars-Cov-2 genaamd) een zevende leven. De Italiaanse doden waren allemaal op hoge leeftijd, hadden de nodige gezondheidsproblemen. Ze behoorden daarmee tot de risicogroep van iedere infectieziekte. Niettemin zit met de snel oplopende Italiaanse cijfers de schrik er in bij Europa. 

Niet denken dat we ten dode zijn opgeschreven

Ook bij Eric Snijder, hoogleraar virologie aan het Leids UMC. “We moeten nu niet gaan denken dat we allemaal ten dode zijn opgeschreven. Dat zou niet terecht zijn”, zegt hij. “Dit is een nare infectie, dat is duidelijk, en voor risicogroepen kan ze dodelijk zijn. Maar ze is vergelijkbaar met de griep. De  risico’s worden soms opgeblazen, maar dit is geen ebola.”

Dat ook Snijder zich toch meer zorgen maakt, komt door het verspreidingspatroon. “Dit is het scenario dat we vreesden.” Het is duidelijk niet gelukt om verspreiding van het virus tot China beperken. En gezien de aantallen infecties in andere landen, doet het er ook eigenlijk niet meer toe hoe het daar precies is gekomen, zegt Snijder. “Het is voor virologen interessant om de gangen van het virus nauwkeurig in kaart te brengen, maar voor de bestrijding is het niet meer relevant.”

In Zuid-Korea kwam het aantal geïnfecteerden gisteren boven de achthonderd en zijn inmiddels acht mensen overleden. En uit Iran komen cijfers die gewoon niet kúnnen kloppen: officieel zijn daar twaalf doden geteld, en dat op zestig infectiegevallen. Gezien het inmiddels bekende overlijdensrisico, moet het aantal infecties zeker tien keer groter zijn. Iran behoort tot de landen, waarop niemand goed zicht heeft, zegt Snijder, net als Noord-Korea, een land dat intensief contact heeft met China.

Geen wereldwijde epidemie

Zien we een wereldwijde epidemie, een pandemie? Nou, zegt Snijder, op de wereldkaart is Zuid-Amerika nog helemaal blanco, en Afrika nagenoeg, hoewel daar nu de eerste meldingen van infecties komen, vooral in Noord-Afrika. “Het wachten is op Noord-Amerika, ook gezien de intensiteit van het verkeer van en naar China. De infecties beperken zich nu tot tientallen in grote steden met vliegvelden in de Verenigde Staten en Canada. Het is de vraag of dat zo blijft.”

Europa moet zich met die rode vlek op de kaart in Noord-Italië zorgen maken, zegt Snijder. Het is niet zo dat er op het coronavirus geen rem meer staat. De maatregelen die de Italiaanse overheden hebben genomen, zoals het afsluiten van dorpen, kunnen verspreiding van het virus remmen. Maar blokkeren waarschijnlijk niet. Snijder: “Je kunt Noord-Italië nu vergelijken met Wuhan in januari. En daar is het toen niet gelukt om verspreiding te blokkeren. Eén reiziger die er in Italië doorheen glipt, is genoeg om elders een infectiehaard te starten.” 

Lees ook:

Onrust in Noord-Italië wegens coronavirus: “Er is haast niemand op straat”

Onrust in Italië nu ook daar sinds afgelopen vrijdag het nieuwe coronavirus rondwaart. “Er is nauwelijks iemand op straat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden