Verkiezingen Armenië

Zittende premier Armenië kan door ondanks verlies Nagorno-Karabach

De Armeense premier Nikol Pashinyan spreekt partijgenoten toe na de parlementsverkiezingen in Armenië. Beeld AP
De Armeense premier Nikol Pashinyan spreekt partijgenoten toe na de parlementsverkiezingen in Armenië.Beeld AP

De zittende premier van Armenië, Nikol Pashinyan, heeft zondag met zijn partij Burgerlijk Contract 53,9 procent van de stemmen gehaald bij de parlementsverkiezingen in Armenië. Zijn grootste tegenstander, Robert Kocharyan van de Armeense Alliantie, haalde 21 procent van de stemmen. Kocharyan trekt de verkiezingsuitslag in twijfel en stapt naar het constitutioneel hof.

Pashinyan zei over zijn winst: “Het volk van Armenië heeft onze partij Burgerlijk Contract het mandaat gegeven om het land te leiden, en mij het mandaat als minister-president. We weten al dat we overtuigend de verkiezingen gewonnen hebben en we zullen een overtuigende meerderheid in het parlement hebben.”

Een eind maken aan de crisis

Bijna 50 procent van de Armeniërs heeft zijn stem uitgebracht. In de opiniepeilingen leek het een nek-aan-nekrace te gaan worden. Dat dit niet zo uitpakte, was voor Kocharyan aanleiding te beweren dat er fraude is gepleegd. Hij geeft aan dat de uitslag van de verkiezingen niet matcht met de publieke opinie en de peilingen. Armeense verkiezingsfunctionarissen zeggen daarentegen dat de verkiezingen in lijn met de wet zijn verlopen.

De verkiezingen in Armenië waren vervroegde verkiezingen. Die had de regering uitgeschreven in de hoop een einde te maken aan de politieke crisis die in het land is ontstaan na de oorlog met Azerbeidzjaan om Nagorno-Karabach in het najaar van 2020.

Toen laaide het geweld tussen Armenië en Azerbeidzjaan weer op. Na zes weken van oorlog kwam er een wapenstilstand onder leiding van Rusland. Een groot deel van het gebied van Nagorno-Karabach dat Armenië aan het begin van de jaren negentig veroverde, moest nu weer teruggegeven worden aan Azerbeidzjaan. Daardoor gingen in Armenië mensen de straat op die het aftreden van Pashinyan eisten.

Lees ook:
Tijdens de Armeense verkiezingscampagne ging het over maar één ding: Nagorno-Karabach

Tijdens de verkiezingscampagne in Armenië ging het voornamelijk over de verloren oorlog in Nagorno-Karabach, maar op de achtergrond speelt er meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden