InterviewOverlijden Mugabe

Zimbabwaan Shaun Matsheza laat geen traan om Mugabe

Een Zimbabwaan bij een muurschildering van Mugabe.  Beeld EPA
Een Zimbabwaan bij een muurschildering van Mugabe.Beeld EPA
Hans Marijnissen

Hij loopt vandaag rond met een dubbel gevoel. Je mag natuurlijk niet juichen over de dood, maar in politiek opzicht zal Shaun Matsheza geen traan laten om de overleden Robert Mugabe.

De Zimbabwaan Matsheza verliet zijn land in 2008 om in Nederland een studie cultuur en media te volgen. Hij werkt inmiddels als redacteur bij The Transnational Institute (TNI), een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met democratie en mensenrechten. Maar zijn komst naar Nederland was ook een vlucht. Weg van een regime dat zijn bevolking stelselmatig onderdrukt. “Dat zal niet veranderen nu Mugabe er niet meer is”, zegt Matsheza. “Mugabe is dood, maar zijn sterven is irrelevant. Het beest leeft namelijk nog.”

Matsheza doelt daarmee op president Emmerson Mnangagwa die in 2017 met steun van het leger Mugabe uiteindelijk afzette, maar diens regime in feite voortzette. Tot op de dag van vandaag. “Ik denk dat een aantal mensen de begrafenis van Mugabe vooral zal gebruiken om een stap vooruit te zetten, in een even dictatoriaal regime. Er zal een herschikking plaatsvinden.”

Terugkijkend op zijn leven, zegt Matsheza, is Mugabe de man geweest die Zimbabwe in aanvang heeft geleid naar de onafhankelijkheid, maar daarin uiteindelijk een verkeerde afslag heeft genomen. “Hij heeft zich ontpopt als onderdrukker en uitbuiter. Dát is zijn politieke erfenis.”

Het einde van het tijdperk Mugabe zal Matsheza er niet toe brengen terug te keren naar zijn geboorteland, hoe graag hij dat ook zou willen. “Met de dood van Mugabe springt het stoplicht niet op groen, maar dat blijft wat mij betreft op rood.’

Lees ook:

Mugabe ontkende het liefst zijn daden, maar was wel degelijk een dictator

Ooit begon Robert Mugabe als internationale held. Hij viel pas van zijn voetstuk toen hij eind jaren negentig de oppositie begon te onderdrukken. Lees hier de necrologie van Niels Posthumus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden