Japan

Zijn vrouw, dochter en kleindochter zijn boos op de Japanse chef van de Olympische Spelen; hij noemt vrouwen praatziek

Yoshiro Mori, voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Spelen in Tokio.  Beeld AP
Yoshiro Mori, voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Spelen in Tokio.Beeld AP

De chef van de Olympische Spelen in Tokio, Yoshiro Mori, heeft zijn excuses aangeboden over een seksistische opmerking. Maar hij is niet van plan op te stappen. Mori (83) brengt zo het prestigieuze sportevenement, dat toch al onzeker is vanwege de coronapandemie, in een lastig parket.

Gijs Moes

Tijdens een vergadering in Tokio eerder deze week maakte Mori bezwaar tegen het aanstellen van meer vrouwen op belangrijke posities. “Als we het aantal vrouwelijke bestuurders verhogen, moeten we wel zorgen dat de spreektijd een beetje beperkt blijft. Ze hebben moeite met afronden, dat is irritant”, zei hij volgens lokale media. “We hebben nu ongeveer zeven vrouwen in het organiserend comité en zij kennen hun plaats.” In feite zitten er vijf vrouwen in dat comité.

In Japan kwam er direct een sterke reactie op deze opmerking, vooral op sociale media. De oproep ‘Mori stap op’ werd veel gedeeld. Donderdag kwam de chef in een persconferentie terug op zijn woorden. “Ik voel diepe wroeging en ik wil mijn opmerking terugtrekken.” Hij zei ook dat hij al op zijn kop had gekregen van zijn vrouw, dochter en kleindochter.

Maar gevraagd of hij echt meende dat vrouwen te veel praten, drukte Mori zich opnieuw ongelukkig uit. “Ik praat de laatste tijd niet zoveel met vrouwen dus ik weet het niet”, was zijn antwoord. Op de vraag of hij nog wel op zijn plaats is, antwoordde Mori: “Wat denkt u zelf?” Ook als premier, aan het begin van deze eeuw, stond Mori bekend om zijn ongenuanceerde en onhandige opmerkingen.

De Olympische Spelen in Japan zijn vanwege de coronapandemie uitgesteld van vorige zomer naar juli van dit jaar. Maar er zijn opnieuw grote twijfels of het evenement wel door kan gaan, een grote meerderheid van de Japanners is in peilingen voor verder uitstel of zelfs afstel.

Japan loopt in veel onderzoeken internationaal achter in gendergelijkheid. Zo staat het op plaats 121 van 153 landen in een lijst van gelijke beloning, die is opgesteld door het World Economic Forum.

Lees ook:

De twijfels over de Olympische Spelen groeien: ‘Maak er Tokio 2024 van’

Hoe groot is de kans dat de Olympische Spelen van Tokio nog doorgaan komende zomer? De twijfels groeien. Vooral in Japan is het enthousiasme drastisch afgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden