Nieuwe golf

Ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Idaho weigeren zieken omdat ze vol coronapatiënten liggen

Covidbehandeling in Coeur d’Alene, Idaho. Beeld AP
Covidbehandeling in Coeur d’Alene, Idaho.Beeld AP

De ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Idaho moeten zoveel coronapatiënten opvangen, dat ze nokvol zitten en sinds donderdag geen medische zorg meer kunnen bieden aan iedereen die dat nodig heeft. De staat heeft nu officieel de zorg op rantsoen gezet. Ziekenhuizen mogen mensen weigeren, op basis van een afweging wie de beste overlevingskansen heeft.

“De situatie is kritiek”, vertelt directeur Dave Jeppesen van de staatsgezondheidsdienst van Idaho aan persbureau AP. “We hebben niet genoeg middelen om de patiënten in onze ziekenhuizen te behandelen, of je daar nu bent vanwege covid-19, een hartaanval of een verkeersongeluk.”

De deltavariant van het coronavirus zorgde de afgelopen tijd voor een nieuwe opleving van de besmettingscijfers in de VS, en slaat vooral hard toe in staten waar de vaccinatiecijfers achterblijven. In Idaho, een Republikeins bolwerk, is slechts veertig procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Afgelopen week werd bij één op de 201 inwoners van de staat een besmetting geconstateerd. Van de mensen die zo ernstig ziek worden dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen, is ruim 90 procent ongevaccineerd, vertelde een woordvoerder van St. Luke’s Hospitals.

“De beste manier om deze noodtoestand te beëindigen is als meer mensen zich laten vaccineren”, benadrukte Jeppeson nog maar eens. “Dat vermindert dramatisch de kansen dat je naar het ziekenhuis moet als je covid krijgt.”

Lees ook:

Sommige Republikeinen ‘zien het licht’ over vaccins

Nu het aantal coronabesmettingen in de VS weer toeneemt, lijkt de scepsis over vaccinaties onder conservatieve Amerikanen af te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden