Verenigde Staten

Zes doden in Chicago na schietpartij bij Onafhankelijkheidsparade, verdachte aangehouden na klopjacht

De politie rukt uit nadat er vijf mensen zijn gedood en tien mensen gewond zijn geraakt bij een schietpartij in Chicago. Beeld via REUTERS
De politie rukt uit nadat er vijf mensen zijn gedood en tien mensen gewond zijn geraakt bij een schietpartij in Chicago.Beeld via REUTERS

Bij een schietpartij tijdens een optocht in een voorstad van Chicago zijn zeker zes doden gevallen. De parade in Highland Park was op de Amerikaanse nationale feestdag 4 juli, waarop de onafhankelijkheid wordt gevierd.

Redactie Trouw

De politie heeft inmiddels bekendgemaakt dat ze een mogelijke verdachte na een urenlange klopjacht heeft aangehouden. Het gaat om Robert E. Crimo III, een 22-jarige man die door de politie werd omschreven als ‘gewapend en gevaarlijk’. Hij werd op slechts acht kilometer ten noorden van de plek van de schietpartij aangehouden. Bij de klopjacht werd ook de landelijke politie ingeschakeld. Volgens politiewoordvoerder Christopher Covelli schoot de schutter vanaf het dak van een bedrijvengebouw, waar hij via een ladder op was geklommen. Agenten vonden eerder al het zware wapen waarmee hij zou hebben geschoten.

Toen de eerste schoten vielen, stoven paradedeelnemers en toeschouwers in blinde paniek uiteen, zo is op videobeelden te zien. Over de achtergrond van het incident is nog niets bekend. De gouverneur van Illinois, de staat waarin High Park ligt, noemde de dader een monster “dat op de loer ligt en vuurt op een menigte gezinnen met kinderen” die samen feestvieren. “Het is diep triest dat de viering van ons land wordt verknald door een unieke Amerikaanse ziekte”, zei de Democratische gouverneur op een persconferentie. “We vieren 4 juli maar één keer per jaar, maar deze massale schietpartijen zijn een wekelijkse Amerikaanse traditie geworden. Ja, wekelijks. Ik ben woedend, omdat dit ook anders kan”, aldus Pritzker.

Recente bloedbaden

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt op het moment dat veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord in mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval kort daarvoor waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

Door de gebeurtenissen laaide de discussie over het wapenbezit in de VS weer op. Het verdeelde parlement kon zich vinden in een kleine stap om bepaalde regels te veranderen.

President Joe Biden liet weten geschokt te zijn “door het zinloze wapengeweld dat op deze Onafhankelijkheidsdag opnieuw verdriet heeft gebracht in een Amerikaanse gemeenschap.” Hij wees in een verklaring op “de eerste grote wapenhervormingswet in bijna dertig jaar” die onlangs werd aangenomen. Hij beloofde verder te strijden tegen de “epidemie van wapengeweld.”

Lees ook:

Na bloedbad in Texas heeft wapenlobby antwoord al klaar: meer, meer, meer wapens

Na het bloedbad op een lagere school in Texas zal de roep om strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten weer klinken. De recente geschiedenis leert dat dat waarschijnlijk weinig zal uithalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden