Libanon

Zes doden en tientallen gewonden bij hevigste gevechten in Beiroet in jaren

Burgers die vast kwamen te zitten tussen de strijdende partijen, ontvluchten het gebied.  Beeld REUTERS
Burgers die vast kwamen te zitten tussen de strijdende partijen, ontvluchten het gebied.Beeld REUTERS

Gevechten in de Libanese hoofdstad Beiroet leidden donderdag tot zes doden en tientallen gewonden. De angst voor sektarisch geweld groeit.

Een demonstratie georganiseerd door de sjiitische partijen Hezbollah en Amal ontaardde donderdag in de ergste sektarische geweldsuitbarsting in Libanon in jaren. Er vielen zes doden en tientallen gewonden, en het duurde uren voordat de gevechten weer luwden.

Het geweld begon met beschietingen op de demonstranten die op weg waren naar het Paleis van Justitie om het vertrek te eisen van Tarek Bitar, de rechter die het onderzoek leidt naar de verwoestende explosie van een voorraad ammoniumnitraat in de haven van Beiroet vorig jaar.

Volgens zowel Hezbollah als Amal is de rechter vooringenomen en zou zijn onderzoek ‘gepolitiseerd’ zijn. Volgens Bitar zouden namelijk meerdere politici en hoge veiligheidsfunctionarissen die bondgenoten zijn van Hezbollah mogelijk medeplichtig zijn aan de explosie door nalatigheid.

De poging Bitar van de zaak te verwijderen wordt door veel Libanezen gezien als een poging van Libanons politieke elite enige verantwoordelijkheid voor de ramp te ontlopen.

Langs de oude frontlinies van de burgeroorlog

Het is onduidelijk wie er achter de beschietingen zaten, maar volgens Hezbollah werd er op hen geschoten door sluipschutters die zich bovenop de daken hadden verschanst. De sjiitische beweging beschuldigt de christelijke partij en voormalige militie Libanese Strijdkrachten ervan achter de aanval te zitten. Maar in een verklaring die het donderdagavond publiceerde ontkennen de Libanese Strijdkrachten alle betrokkenheid.

De wijk waarvandaan geschoten werd, Tayouneh, ligt op een van de oude frontlinies van de Libanese burgeroorlog, die van 1975 tot 1990 woedde. Op beelden is te zien hoe leden van Hezbollah en Amal terugschieten met onder andere automatische wapens en raketwerpers. De beelden van gewapende mannen, straatgevechten en burgers die vluchtten voor het geweld vormen voor veel Libanezen die de burgeroorlog meemaakten een vertrouwd gezicht.

Libanezen moesten schuilen, veel ouders haalden hun kinderen snel op van school.  Beeld AP
Libanezen moesten schuilen, veel ouders haalden hun kinderen snel op van school.Beeld AP

Na het uitbreken van de gevechten haastten veel ouders zich naar de school van hun kinderen om hen op te halen en werd er geprobeerd de burgers die vastzaten tussen de twee strijdende partijen zo snel mogelijk te evacueren. Een van de doden is een vrouw die in haar hoofd werd geraakt terwijl ze in haar huis zat.

Voor veel Libanezen zal het niet mogelijk zijn geweest op de hoogte te blijven van het laatste nieuws; de meeste mensen ontvangen van de staat gemiddeld zo’n 1 à 2 uur elektriciteit per dag, en wie geen geld heeft voor een generator kan niet de hele dag de televisie aan laten staan.

Liever niet ingrijpen

Het Libanese leger had zich al snel gepositioneerd in de wijken waar gevochten werd. Maar het greep niet in. Het Libanese leger is multiconfessioneel, wat in dit soort situaties een zwakte is; het verkiest meestal zich niet te bemoeien met sektarische geweldsuitbarstingen om te voorkomen dat het lijkt alsof het leger partij kiest.

Na urenlange gevechten namen de beschietingen af; iets van een wapenstilstand tussen beide groepen leek beklonken. Het leger trok vervolgens beide wijken in.

De vraag is of het nu rustig blijft. Als Hezbollah of Amal wraak willen nemen, kan de situatie snel leiden tot een nieuwe ronde van sektarisch geweld. Beide groepen hebben hun leden inmiddels opgeroepen de kalmte te bewaren.

Lees ook:

Terwijl veel Libanezen niet meer bij hun geld kunnen, heeft de elite zijn geld veilig in belastingparadijzen gestald

Terwijl de Libanese bevolking gebukt gaat onder de ergste economische crisis die het land ooit heeft gekend, hebben veel prominente Libanezen hun geld veilig gestald in belastingparadijzen.

Beiroet, een jaar na de explosie: ‘De situatie hier is absurd’

De explosie op 4 augustus 2020 staat in het collectieve geheugen van Libanon gegrift. Het herstel aan gebouwen is op gang, maar de psychische wond is nog lang niet genezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden