Verenigde StatenVerkiezingscampagne

Zelfs met zijn nieuwe webcam moet Joe Biden vechten voor aandacht

Presidentskandidaat Joe Biden tijdens een virtuele persconferentie vanuit zijn huis. Beeld AP

Nu de Democratische presidents­kandidaten thuis moeten blijven, is Joe Biden (77) aan de slag gegaan met webcams en podcasts. Dat lukt hem met vallen en opstaan.

Het goede nieuws voor de Democraten: Joe Biden heeft eindelijk een nieuwe webcam. Het slechte nieuws: ook nu de techniek niet meer hapert, zijn de Amerikanen even wat minder in hem geïnteresseerd.

Terwijl president Trump zijn dagelijkse persconferenties over de bestrijding van het coronavirus tot een ­mediaspektakel heeft omgebouwd en op Twitter pocht over de kijkcijfers die hij daarmee trekt, zit de man die het bij de verkiezingen van november waarschijnlijk tegen hem opneemt, thuis in Delaware. Hij is geen senator of gouverneur, belast met reddingspakketten of crisismanagement. Hij is nog niet eens de officiële presidentskandidaat van de Democraten, omdat Bernie Sanders nog niet uit de race wil stappen.

Zijn enige officiële functie is nu dus even: opa. Tegenover CNN beschreef hij zijn dagen en die lijken behoorlijk op die van veel Amerikanen: de coronacrisis dwingt hem thuis te blijven. Twee van zijn kleinkinderen komen af en toe langs, pakken een stoel in de tuin en vertellen het echtpaar Biden, op veilige afstand op de veranda gezeten, over hun dag.

Kritiek op crisisaanpak

Bij zijn eerste pogingen om behalve met zijn kleinkinderen ook met zijn kiezers in contact te blijven, kregen veel van hen het gevoel dat ze met hun onwennige opa aan het ­videobellen waren. Zijn campagne ­organiseerde half maart een ‘virtuele verkiezingsbijeenkomst’, waarbij Biden via zijn webcam met kiezers in gesprek ging en dat werd een tenenkrommende ervaring. Biden had soms niet door dat hij uit beeld liep, was soms onverstaanbaar vanwege de slechte verbinding en bij het overschakelen vielen gênante stiltes.

Na die mislukking werd een week lang niets meer vernomen uit huize Biden, aanleiding voor zijn tegenstanders ter linker- en rechterzijde om de vraag ‘Where’s Joe Biden?’ te pas en te onpas te herhalen. Bronnen rond de presidentskandidaat lieten doorschemeren dat het installeren van professionele opnameapparatuur in zijn huis wat voeten in de aarde had.

Inmiddels werkt alles en sinds een week verschijnt Biden met enige regelmaat weer in nieuwsprogramma’s, waar hij de crisisaanpak van Trump bekritiseert. Hij wijst graag op zijn ­eigen ervaring als vicepresident, toen hij meehielp met de Amerikaanse hulp bij de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014. Deze week ging zelfs de eerste aflevering van een nieuwe, door Biden gepresenteerde podcast in première. Te gast: Ron Klain, ‘ebola-tsaar’ onder Obama. In de eerste paar minuten herhaalt die zo vaak dat Trump nu niet en Biden destijds wél naar wetenschappers luisterde, dat ­alle spontaniteit die je met het medium associeert meteen is gesmoord.

Zorgverzekering voor iedereen

Intussen moet Biden op links nog een ander gevecht voeren, want Bernie Sanders besloot deze week dat hij voorlopig in de race blijft. Aangezien alle voorverkiezingen de komende tijd zijn uitgesteld, zal hij dat nog wel even blijven. Sanders staat op grote achterstand, maar hij ziet nog een ‘smal paadje’ naar de nominatie. Daarnaast wil hij graag het debat over zijn favoriete onderwerpen levendig houden – en dat kan nog vervelend worden voor Joe Biden.

Want als deze pandemie volgens Bernie Sanders iets heeft bewezen, dan is het wel dat het on­acceptabel is dat een groot deel van de Amerikanen zonder zorgverzekering zit. Op dat punt blijft Biden ­echter, ook in tijden van corona, onvermurwbaar: een zorgverzekering voor iedereen is volgens hem echt te duur.

Lees ook:

Debat tussen Biden en Sanders draait om verschil in aanpak coronacrisis

Joe Biden hoefde niet naar applaus te hengelen. En Bernie Sanders kon effect sorteren door soms ongebruikelijk zacht te praten. Er was namelijk geen publiek bij het elfde Democratische kandidatendebat zondagavond op nieuwszender CNN, vanwege de corona-situatie. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden