Oeganda

Zelfmoordterroristen slaan toe in Oegandese hoofdstad Kampala

Auto's branden na een bomaanslag, dinsdag, vlak bij het parlementsgebouw in de Oegandese hoofdstad Kampala. Beeld AFP
Auto's branden na een bomaanslag, dinsdag, vlak bij het parlementsgebouw in de Oegandese hoofdstad Kampala.Beeld AFP

Kampala werd dinsdagochtend opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen, waarbij ten minste drie burgerdoden vielen. Volgens de politie zijn de aanslagen het werk van moslimextremisten.

Ghassan Dahhan

Het centrum van de Oegandese hoofdstad Kampala verkeerde dinsdag in chaos; burgers probeerden het gebied te ontvluchten, terwijl de politie en veiligheidstroepen zochten naar terroristen en het centrum afzetten met linten.

De autoriteiten waarschuwden de bevolking dat de terreurdreiging nog acuut aanwezig was, en dat er mogelijk meer zelfmoordterroristen actief waren. Een derde zelfmoordaanslag zou zijn verijdeld door de politie.

Volgens de politie zitten extremisten van de Allied Democratic Forces (ADF) achter de aanslag, waarbij drie burgerdoden vielen en ook drie terroristen omkwamen. Deze radicaal-islamitische beweging is gelieerd aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De ADF rekruteert onder de islamitische minderheid in Oeganda. Moslims maken ongeveer 13 procent uit van de Oegandese bevolking (ongeveer 84 procent is christelijk), en vormen daarmee de grootste minderheid.

Strijd tegen de lang zittende president

De ADF werd in de jaren negentig opgezet om strijd te voeren tegen de lang zittende president Yoweri Museveni en de veiligheidsdiensten. De moslimextremisten voerden de aanvallen tegen de Oegandese staat op toen het land in 2010 troepen stuurde naar Somalië. Oeganda vecht daar tegen de radicale moslimorganisatie Al-Shabaab. Die beweging voerde in het verleden ook aanvallen uit tegen Oeganda.

De aanslagen van dinsdag kwamen niet geheel onverwacht: de Oegandese overheid waarschuwt al weken voor extra waakzaamheid vanwege de verhoogde terreurdreiging. Op 23 oktober kwam een burger om het leven bij een explosie in een restaurant in een buitenwijk van Kampala. Twee dagen later blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in een bus (hij was daarbij het enige dodelijke slachtoffer). De Oegandese regering zegt in de afgelopen weken meer dan 150 aanslagen te hebben verijdeld.

De ADF is ook actief in de naburige Democratische Republiek Congo. In de beboste gebieden vallen zij buiten het bereik van de regeringen en trainen zij hun strijders.

Lees ook:

Zwijgzame jihadisten maken het oosten van Congo onveilig

In coronatijd neemt het geweld in Oost-Congo toe. De radicaal-islamitische militie ADF is de grootste boosdoener.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden