Oekraïne

Zelensky donderdag mogelijk naar Brussel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky (midden), geflankeerd door de EU-voorzitters Charles Michel (raad) en Ursula von der Leyen (commissie), vrijdag na afloop van de EU-Oekraïne-top in Kiev.  Beeld ANP / EPA
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky (midden), geflankeerd door de EU-voorzitters Charles Michel (raad) en Ursula von der Leyen (commissie), vrijdag na afloop van de EU-Oekraïne-top in Kiev.Beeld ANP / EPA

Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft mogelijk plannen om naar Brussel af te reizen. Niemand wil het bezoek nog bevestigen. Het zou de tweede buitenlandse reis zijn voor de president sinds het begin van de oorlog.

Christoph Schmidt

De EU-instellingen en de stad Brussel bereiden zich voor op de komst van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, komende donderdag. Verscheidene internationale media meldden maandag dat Zelensky dan zowel het Europees Parlement zal toespreken als de Europese top van regeringsleiders zal bijwonen. Het bezoek is nog niet officieel bevestigd.

Het zou de tweede keer zijn sinds de Russische invasie van bijna een jaar geleden dat de Oekraïense president zijn land verlaat voor een buitenlands bezoek. Op 21 december ging hij naar Washington, waar hij in het Witte Huis werd ontvangen door de Amerikaanse president Biden en vervolgens het Amerikaanse Congres toesprak.

Een woordvoerder van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wil alleen maar ‘herhalen dat er een open uitnodiging van kracht is’ voor Zelensky om Brussel te bezoeken.

Risicovolle reis

Na afloop van de EU-Oekraïne-top, vrijdag in Kiev, zei de president nog dat er ‘zeer hoge risico’s’ zijn verbonden aan welke buitenlandse reis dan ook. Voor zijn Amerikaanse trip ging Zelensky eerst met de trein vanuit Kiev naar Polen, waar een Amerikaans regeringsvliegtuig hem vervolgens naar Washington bracht. Dat toestel zou zijn begeleid door een spionagevliegtuig en een F-15 straaljager.

Als de president donderdag daadwerkelijk naar Brussel reist, zal het Europees Parlement in een extra zitting bijeenkomen. Op 1 maart vorig jaar, vijf dagen na het begin van de oorlog, hield Zelensky zijn allereerste video-toespraak tot datzelfde Europees Parlement.

Er zouden nog vele van dergelijke toespraken volgen. Ze werden ook vaste prik tijdens vergaderingen van de Europese Raad van regeringsleiders. Zij komen donderdag en vrijdag voor een ingelaste bijeenkomst naar Brussel, die vooral was bedoeld om over migratie te praten. Het beoogde bezoek van Zelensky zal het oorspronkelijke doel van de extra top vermoedelijk overschaduwen, ook al omdat er geen concrete beslissingen worden verwacht over migratie.

Lees ook:
EU tempert Kievs hoop op snelle toetreding

Nog niet eerder vond er een EU-top plaats in een land in oorlog. De EU-Oekraïne-top van vrijdag is ‘een signaal aan de wereld’.

Zelensky oogst applaus en steun, maar niet onbeperkt

Zelensky’s bezoek aan Washington, woensdag, was zorgvuldig voorbereid en geregisseerd. Maar het succes kende op voorhand zijn beperkingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden