Schipbreuk
Zeker 58 migranten omgekomen bij bootongeluk voor Italiaanse kust
Een houten vissersboot met vermoedelijk 180 migranten aan boord is ten onder gegaan voor de Italiaanse kust. Dat heeft aan zeker 58 mensen het leven gekost.
Het strandje aan het luxueuze resort in het stadje Steccato di Cutro ligt vol houten brokstukken. Even verderop ligt de romp van wat ooit een compleet vissersbootje was. Nu ligt het in duizend stukken. De houten vissersboot met vermoedelijk 180 migranten aan boord sloeg gistermorgen door stormachtig weer kapot op de Italiaanse rotsen.
Het bootongeluk op de Middellandse Zee kostte aan zeker 58 mensen het leven, onder wie een baby en meerdere kinderen. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt. Schattingen over het precieze aantal opvarenden lopen uiteen, variërend van 120 tot 250 migranten.
81 overlevenden
De boot was drie of vier dagen geleden vertrokken vanuit de Turkse stad Izmir, meldde provinciebestuurder Manuela Curra zondag. Op de boot zaten voornamelijk mensen uit Afghanistan, Iran en Pakistan die het Europese vasteland hoopten te bereiken. Zondagochtend spoelden tientallen van hun lichamen aan op het strand van Cutro, in de zuidelijke provincie Calabrië.
81 mensen overleefden het ongeluk, volgens provinciebestuurder Curra. Twintig mensen liggen nog in het ziekenhuis, onder wie een persoon op de intensive care. De Italiaanse autoriteiten zijn op zee een grote zoekoperatie begonnen naar mogelijke andere slachtoffers.
Volgens het Italiaanse persbureau Ansa is een vermoedelijke mensensmokkelaar aangehouden. Het zou gaan om een Turkse burger. Ook een document van een andere verdachte is aangetroffen in het wrak – of die persoon vermist is, gevlucht of tot de slachtoffers behoort, is onduidelijk.
Premier ‘diep bedroefd’
Volgens mensenrechtenorganisaties zijn meer dan 20.000 mensen sinds 2014 omgekomen of vermist geraakt in de Middellandse Zee. “Het is iets wat je nooit in je leven wil zien”, zegt Antonio Ceraso, burgemeester van Cutro. “Een afschuwelijk aanzicht, dat voor de rest van je leven bij je blijft.”
Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni reageerde ‘diep bedroefd’ op de tragedie. Ze wees naar mensenhandelaren, die wat haar betreft direct verantwoordelijk zijn voor het ongeluk. Meloni beloofde toekomstige zeetochten naar Europa koste wat kost te voorkomen, onder meer door ‘volledige medewerking’ te eisen van de herkomstlanden van de migranten.
Italië is een van de belangrijkste aankomstlanden voor vluchtelingen die naar Europa reizen. Meloni's rechtse regering hanteert sinds oktober een hard antimigratiebeleid. Donderdag accepteerde het Italiaanse parlement nieuwe wetgeving die reddingsorganisaties ervan moet weerhouden vluchtelingen op zee op te vangen.
Lees ook:
Mogelijk vijftig doden bij scheepsdrama Griekenland
Tientallen vluchtelingen zijn omgekomen toen hun schip onderweg van Turkije naar Italië zonk, zo wordt gevreesd. Vanwege strenge controles op kortere routes kiezen migranten vaker voor de lange en gevaarlijke optie.