Stembusgang
Zeker 135 incidenten bij stembussen Nigeria na chaotisch verkiezingsweekend
Nigeria publiceerde zondagavond de eerste lokale uitslagen van de ‘spannendste verkiezingen in jaren’. Volgens persbureau AP vonden er zeker 135 incidenten plaats die het stemmen bemoeilijkten.
Nigeria’s zuidwestelijke staat Ekiti had zondagavond de primeur: als eerste presenteerde die zijn stemuitslag, na een chaotisch verkiezingsweekend. En die uitslag was helder: de deelstaat kiest duidelijk voor Bola Tinubu, de leider van de regerende APC-partij, met 65 procent van de stemmen.
Maar Ekiti is een van de 36 staten die Nigeria rijk is, en de op vijf na kleinste. En in het regionaal verdeelde Nigeria heeft iedere staat een eigen, uitgesproken politieke voorkeur.
Naar verwachting komt Nigeria niet voor maandag, en mogelijk pas woensdag met een definitieve verkiezingsuitslag. De vertraging is onder andere te wijten aan het chaotische en soms gewelddadige verloop van het verkiezingsweekend. Volgens persbureau AP was er minstens sprake van 135 ‘kritieke incidenten’ bij stemlokalen, die het stemmen bemoeilijkten.
Zo gingen sommige stemlokalen met flinke vertraging open. In tenminste vijf staten begon het stemmen zaterdag pas om zes uur lokale tijd; drieënhalf uur na de officiële sluitingstijd van de stemlokalen. De onafhankelijke kiesautoriteit, INEC, kondigde daarop aan dat de 87 miljoen stemgerechtigde Nigerianen zaterdagnacht en zondagmorgen op veel plaatsen alsnog hun stem konden uitbrengen.
Jonge stemmers
Nog nooit registreerden zóveel Nigerianen zich voor de verkiezingen voor zowel het parlement, de senaat, als een nieuwe president. Veel stemmers zijn de zittende leider Muhammadu Buhari (80) zat, die moet vertrekken na acht jaar presidentschap. Hij laat een land vol corruptie en geweld achter, en een land met een flink geldtekort doordat de introductie van nieuwe bankbiljetten de afgelopen weken compleet mislukte.
Het is tijd voor een frisse wind, vinden vooral jongeren, die hun hoop vestigden op de 61-jarige Peter Obi. Hij sloot zich vorig jaar aan bij de Arbeiderspartij en voerde een campagne waarin hij een nieuwe, eerlijke politiek beloofde. Hij is een outsider in vergelijking met zijn concurrenten, Bola Tinubu van de All Progressives Congress (APC), en Atiku Abubakar van de Democratische Volkspartij (PDP).
Veiligheidsproblemen
Toch stonden in dit verkiezingsweekend niet de hoop, maar vooral veiligheidskwesties centraal. Al in de week vóór de verkiezingen werden politici van de Arbeiderspartij en de PDP vermoord.
Op zaterdag opende een gewapende militie in de noordoostelijke staat Borno vanaf een bergtop het vuur op stemmentellers. Enkele beambten raakten daarbij gewond. In een aantal deelstaten, zoals de zuidelijke Delta-staat en het noordelijke Katsina, werden stembureaus overvallen en onder meer apparatuur voor biomedische identificatie gestolen. In de metropool Lagos moesten legereenheden in actie komen.
“Overal vlogen flessen voorbij”, zei Nkem Okoli tegen de BBC, die middenin een aanval van gemaskerde mannen terechtkwam, toen ze in Lagos wilde stemmen. “Ze maakten de stembus kapot. Ze hebben de telefoons van de stemmentellers gestolen.”
Op sommige stembiljetten zouden bovendien kandidaten van Obi's Arbeiderspartij ontbreken, meldt de BBC. Sommige Nigerianen uitten daarop hun twijfels over de onafhankelijkheid van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie van Nigeria. Maar de Arbeiderspartij zelf had de namen niet op de juiste manier doorgegeven, diende de kiescommissie als repliek.
Tweede stemronde mogelijk
In een persconferentie excuseerde Mahmood Yakubu, voorzitter van de kiescommissie, zich voor de vertraging. Hij garandeerde dat de beveiliging bij beroofde stembussen direct zou worden opgevoerd.
Het kan hoe dan ook nog even duren voordat het verdeelde Nigeria definitief een nieuwe president heeft. Een simpele meerderheid verkrijgen is niet genoeg: een kandidaat moet de meeste stemmen krijgen en tenminste 25 procent in tweede derde van Nigeria’s 36 staten, om officieel tot winnaar te worden uitgeroepen. Als dat niemand lukt, komt er een tweede stemming binnen drie weken. Dat zou voor het eerst zijn in de geschiedenis van Nigeria.
Lees ook:
In de belangrijkste verkiezingen dit jaar is Peter Obi de hoop van Nigeria
Zaterdag kiest Nigeria een nieuwe president. Onverwacht is Peter Obi de grote kanshebber. De jonge generatie hoopt dat hij de verandering kan brengen die het land hard nodig heeft.