GoedemorgenPaella

Zeevruchten op je paella? Voor Valenciaanse koks is het uit den boze

Paella. Beeld
Paella.
Ruben Altena

Een paar garnalen staan misschien mooi op je pan paella, maar het is geen echte paella volgens de mensen die het kunnen weten. Sociale wetenschappers van de Katholieke Universiteit van Valencia vroegen 400 amateurkoks van minstens 50 jaar oud in 266 dorpjes in de bakermat van de paella, de Spaanse regio Valencia, naar hun essentiële paella-ingrediënten.

Het resultaat? Rijst, water, olijfolie, zout, saffraan, tomaat, snijboon, limaboon, kip en konijn vormen de tien geboden van de echte paella, zo is te lezen in het wetenschappelijke artikel in het International Journal of Gastronomy and Food Science.

De toorn van half Valencia

Paprika was al controversieel, maar vis, zeevruchten, worst en doperwten, zaken die in Nederland bij een paella lijken te horen, waren volgens de koks uit den boze. Vijf jaar geleden riep de Britse chef-kok Jamie Oliver de toorn van half Valencia over zich af door chorizo in zijn paellarecept te verwerken.

Paella was oorspronkelijk een gerecht voor eenvoudige landarbeiders met groenten die in de omgeving groeiden, en vlees van kippen en konijnen die op het erf liepen. Het ontwikkelde zich tot een feestmaal dat gemaakt wordt als er gasten zijn. Het delen van een pan paella werd een sociaal ritueel, bij voorkeur gemaakt en gegeten in de open lucht.

Lees ook:

Emmers vol komijnenpap en bakken vol kool – met het hele dorp koken gaat viraal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden