Lesbos

Ze gaan ze nog steeds halen uit Lesbos, ook zonder vliegtuig. ‘Er moet politieke druk zijn uitgeoefend’

Actievoerders van de stichting We Gaan Ze Halen op de luchthaven Rotterdam-Den Haag.Beeld EPA

Het vliegtuig van actiegroep We Gaan Ze Halen mocht maandag niet landen op Lesbos. De actievoerders gaan nu per boot naar het eiland.

“We zijn boos en gefrustreerd”, zegt secretaris Johannes van den Akker van stichting We Gaan Ze Halen (WGZH) tegen Trouw. Hij belt vanuit een rijdende taxi, vlak bij de haven van Athene. Daar zullen de actievoerders de nachtboot naar het eiland Lesbos nemen.

Maandagochtend vertrok de stichting vol goede moed met een via crowdfunding gefinancierd vliegtuig. Bestemming: Lesbos. Doel: 189 vluchtelingen meenemen naar Nederland. Maar het liep anders. “Het was vrij bizar”, vertelt Van den Akker. “Een halfuurtje voor de landing moesten we plots uitwijken naar Athene. We hebben rondgebeld om te vragen of er storm was op Lesbos, of gevaar, maar niks van dat al.” Eenmaal geland kregen de actievoerders twee opties: mee terugvliegen of uitstappen. Het werd uitstappen. Na twee uur lang te zijn vastgehouden en ondervraagd door de Griekse politie, werd het tiental actievoerders vrijgelaten.

Het is nog onduidelijk waarom WGZH niet naar Lesbos mocht, zegt Van den Akker. “Er moet politieke druk zijn uitgeoefend. Dat beeld, van een leeg vliegtuig op Lesbos, dat wilden ze niet toestaan.” De missie van WGZH is nog niet mislukt, zegt de secretaris. “We zijn hier om vluchtelingen te evacueren, en dat gaan we ook doen. Hoe precies, dat weten we nog niet.”

Eenmaal op Lesbos zullen de actievoerders in ieder geval met vluchtelingen spreken, en uitzoeken wat er precies is gebeurd. “We gaan er nog steeds van uit dat men ook in Den Haag verder gaat nadenken en de Moria-deal gaat heroverwegen. Als de vluchtelingen straks met een door de Nederlandse overheid betaald vliegtuig worden opgehaald, is dat ook prima. Als het maar gebeurt.”

Staatssecretaris Knol

WZGH vertrok met een leeg vliegtuig naar Lesbos om daar vluchtelingen op te halen. De groep hoopt woensdag met een vol vliegtuig terug te keren naar Nederland. Daarmee wil WGZH het kabinet onder druk zetten om meer vluchtelingen op te nemen dan het honderdtal dat is afgesproken in het ‘Moria-akkoord’. De actie krijgt steun van de oud-premier van Griekenland, George Papandreou, en enkele Griekse oppositiepartijen.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vindt de actie geen goed idee. Zij riep WGZH vrijdag op om het plan te staken, omdat dat de ‘reeds in gang gezette inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese Commissie, Nederland en andere lidstaten’ om vluchtelingen op te vangen zou doorkruisen.

Het was de bedoeling dat het vliegtuig twee dagen op de luchthaven van Mytilini op Lesbos zou blijven wachten in de hoop de vluchtelingen mee te nemen naar Nederland. De actiegroep zegt nog steeds te verwachten dat de staatssecretaris een andere keuze maakt dan ze tot nu toe heeft gedaan en de actie toch zal steunen.

Lees ook:

Op naar Lesbos, met 189 lege stoelen

Actiegroep We Gaan Ze Halen vertrekt maandag met een leeg vliegtuig naar Lesbos, om daar vluchtelingen op te halen. De staatssecretaris keurt de actie af.

Staatssecretaris: ‘Nederland haalt hoe dan ook honderd asielzoekers op van Lesbos’

Ook als blijkt dat er minder alleenstaande, minderjarige migranten in kamp Moria zitten dan gedacht, zal Nederland honderd kwetsbare vluchtelingen uit Griekse kampen opnemen. Dat bevestigde de staatssecretaris donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over onder meer de zogenoemde ‘Moria-deal’ van de coalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden