Bloedverwanten

Zat het genie van Leonardo da Vinci in de familie? DNA-onderzoek moet dit kunnen vertellen

Een haar-relikwie die wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Beeld EPA
Een haar-relikwie die wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci.Beeld EPA
Bas Roetman

Schilder, schrijver, beeldhouwer, filosoof, uitvinder, natuurkundige, scheikundige: de lijst van de talenten van Leonardo da Vinci (1452-1519) is schier eindeloos. Waar kwam het genie van deze ‘uomo universale’ vandaan?

Op die vraag hoopt een groep wetenschappers van het Leonardo Da Vinci DNA Project binnenkort een antwoord te formuleren. Na lang speurwerk vonden ze via stamboomonderzoek veertien levende mannelijke familieleden van de Italiaan, schrijven zij in het blad Human Evolution.

De wetenschappers gaan het DNA van deze mannen bestuderen, om zo meer te weten te komen over de genetische gegevens van de grootmeester zelf. Dat kan door naar het y-chromosoom te kijken, dat in de mannelijke lijn wordt doorgegeven. De onderzoekers hopen onder meer te achterhalen of Da Vinci’s uitzonderlijke gezichtsvermogen in de genen is terug te vinden. Volgens onderzoek van de universiteit van Bazel kon hij bewegingen van insecten tot een honderdste van een seconde waarnemen.

Doorsnee banen

De heren die zich trots familie van Da Vinci mogen noemen, wonen allemaal in Italië. Qua genie kunnen zij zich moeilijk meten met hun illustere bloedverwant: de meesten hebben doorsnee banen zoals kantoormedewerker, banketbakker of smid.

Met de DNA-gegevens kan ook een ander mysterie worden opgelost. Da Vinci zou begraven zijn in een kasteel in Amboise, Frankrijk, maar zijn precieze graf werd nooit gevonden. Door het DNA van menselijke resten in het kasteel te vergelijken met de nieuwe gegevens, moet duidelijk worden of de Italiaan er daadwerkelijk zijn laatste rustplaats vond.

Lees ook:

Het mysterie van de ‘Salvator Mundi’: waar is het duurste schilderij ter wereld nu?

Reikhalzend werd uitgekeken naar de opening van de grootste tentoonstelling ooit over Leonardo da Vinci, in het Louvre in Parijs. Daar zou ook zijn ‘Salvator Mundi’ te zien zijn, het duurste schilderij ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden