Onderzoek machtsmisbruik

Woedende Bolsonaro in het nauw door controversiële video

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vrijdagavond in gesprek met verslaggevers nadat de beelden van de vergadering op de Braziliaanse tv zijn uitgezonden. Beeld Getty Images
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vrijdagavond in gesprek met verslaggevers nadat de beelden van de vergadering op de Braziliaanse tv zijn uitgezonden.Beeld Getty Images

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een controversiële video vrijgegeven van een kabinetsberaad op 22 april tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers. Op de beelden beklaagt de scheldende en tierende president zich er onder meer over dat hij te weinig politie-informatie krijgt.

Redactie

De videobeelden van de bijeenkomst maken deel uit van bewijsmateriaal in het onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro. Het Hooggerechtshof besloot daar vorige maand toe na het vertrek van oud-minister van Justitie Sergio Moro.

Die beschuldigde Bolsonaro ervan politie-informatie te willen hebben, mogelijk uit onderzoeken naar familieleden van de president. Ook zou Bolsonaro de directeur van de federale politie willen ontslaan en een vertrouweling als opvolger willen aanstellen.

Volgens Moro zouden de beelden het bewijs voor zijn beschuldiging geven. Een woedende Bolsonaro zegt op de beelden onder meer: “Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Dat is afgelopen! Ik ga niet wachten tot ze mijn hele familie naaien, of vrienden. Ik ga ze vervangen. En als dat niet kan, vervang ik de chef. En als dat niet kan, vervang ik de minister. Punt! We zijn hier niet voor de grap.” Terwijl hij die woorden uitspreekt, kijkt Bolsonaro in de richting van Moro, die ook bij de vergadering aanwezig was.

De woorden van de president, die zijn betoog doorspekt met vloeken en schuttingtaal, zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Onder meer dat hij in feite om een vervanging van de politiechef van Rio had gevraagd om zijn familie te beschermen. Maar omdat hij het niet letterlijk heeft over de ‘federale politie’, maar over ‘beveiliging’, is zijn uitspraak ook verwarrend.

Bolsonaro zegt in een reactie op de beelden dat hij doelde op zijn persoonlijke beveiliging en die van zijn familie en niet op politiemensen. Zwak punt in die verdediging is dat die persoonlijke beveiliging geen zaak is van de minister van Justitie maar van het ministerie van Institutionele Veiligheid onder leiding van generaal Augusto Heleno. Bovendien had Bolsonaro kort voor de bewuste ministerraad juist onder die persoonlijke beveiligers zelf enkele wijzigingen doorgevoerd.

Beledigingen

Op de beelden uit Bolsonaro ook beledigingen richting de gouverneurs van São Paulo en Rio de Janeiro, met wie hij ernstige conflicten heeft over de bestrijding van het coronavirus. João Doria, de gouverneur van São Paulo noemt hij ‘stront’, diens collega Wilson Witzel van Rio ‘mest’.

Ook voor andere kabinetsleden kan de video schadelijk zijn. Zo zei minister van Onderwijs Abraham Weintraub dat hij vond dat de rechters van het Hooggerechtshof zouden moeten worden gearresteerd. Minister van Mensenrechten Damares Alves zei dat gouverneurs en burgemeesters die maatregelen nemen om het coronavirus in te dammen moeten worden vervolgd en gevangen gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden