Noodfonds

Woede om roze inktvis in strijd tegen corona

Het nieuwe beeld van de vliegende inktvis dat het stadje Noto in Japan liet maken om toeristen te trekken. 
 Beeld Reuters
Het nieuwe beeld van de vliegende inktvis dat het stadje Noto in Japan liet maken om toeristen te trekken.Beeld Reuters

Het Japanse stadje Noto besloot een deel van het geld uit het landelijke coronabestrijdingsfonds op een wel heel aparte manier te investeren: in een standbeeld van een gigantische roze inktvis. Niet iedereen kan het waarderen.

Uit een fonds voor de bestrijding van de effecten van de coronapandemie in Japan is de bouw van een gigantische roze inktvis gefinancierd. Het vissersstadje Noto, aan de centrale westkust, bouwde het beeld om na de pandemie toeristen te trekken. Het plaatsje staat bekend om zijn vliegende inktvissen, die als lekkernij worden gegeten.

Het roze zeemonster kostte zo’n 190.000 euro. Noto kreeg uit het landelijke coronabestrijdingsfonds 6,1 miljoen euro. Het plaatsje met 18.000 inwoners heeft nauwelijks covidbesmettingen, maar door de pandemie ook nauwelijks toeristen. Dus werd een deel van het geld gereserveerd om Noto op de langere termijn aantrekkelijk te maken voor toeristen, met een knalroze inktvis van 13 meter lang, 10 meter breed en 4 meter hoog.

Op sociale media zijn Japanners boos dat Noto het coronageld niet in de ziekenzorg steekt, terwijl grote delen van het land, vooral de steden, in lockdown zitten door oplopende coronabesmettingen.

Lees ook:

In Tokio wordt het coronaprotocol getest: altijd op de kamer blijven, behalve als je een wedstrijd hebt.

Er is veel twijfel of de Olympische Spelen wel door kunnen gaan vanwege de coronapandemie. Maar Celine van Duijn, die deelneemt aan een testevement, is er optimistisch over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden